"Там, където бяхме ние, нямаше нищо опасно", каза пред bTV един от върналите се - Спас Ненчев.
"Може би нямахме точно реална представа за нещата, защото ни държаха в затворени комплекси, не ни даваха много да излизаме...Оценяваме това, че е опасно и се връщаме", обясни Лора Градинарова.

Туристите са изкарали различно време в Египет. Най-актуалната шега беше, че дори бизнесмените не ходели дотам за два дни, както се случило на най-ощетените.
От туристическата фирма бяха категорични, че необходимостта от евакуация на 500 км от размириците в Кайро не е била належаща. И сега там кацат самолети с чужди туристи. Имало обаче натиск от Министерството на външните работи нашите да си дойдат.

Въпреки неочакваното завръщане, туристите получили добра новина и оптимизъм за втори опит.
"Разбира се, те казаха, че ще си потърсим обезщетенията от туроператорите. Дори хвърлих български стотинки, за да се върна", призна Светла Дикова.

Очаква се по-късно днес правителственият самолет „Еърбъс” да евакуира желаещите да напуснат Кайро. Той вече излетя от България, съобщиха от външно министерство пред "Фокус".
В самолета има деветдесет места. Ако желаещите да напуснат Египет са повече, те могат да бъдат поети от самолети, изпратени от други страни. Част от хората могат да останат в българското посолството и там да изчакат друг самолет, който да ги прибере в България.

Сборният пункт за евакуация на българи от международното летище в Кайро е е 15 часа местно време на Терминал 1, зала 4, която е ВИП салон. Там ще има български служители с отличителни знаци.

Туристите, които са пристигнали с чартърни полети на туроператорски фирми, ще бъдат евакуирани от самите компании. Граждани, които имат изтекли задгранични паспорти, могат да се обърнат за съдействие към посолството на България в Кайро:

Контакти на Посолството на България в Кайро:
0020 2 27 363 025 ; 0020 2 27 366 077;
Мобилни: 0020 12 317 05 04 ; 0020 16 506 17 18
Факс: 0020 2 27 363 826


Последна актуализация в 10 ч.