Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщи за Ройтерс днес, че е било постигнато споразумение за отваряне на пътищата между Армения и Азербайджан.

Представителят на Баку подчерта, че пътищата се отварят отново с незабавен ефект и допълни, че азебарджайнският контролно-пропускателен пункт по пътя за Армения ще остане.

По-рано днес сепаратистките власти в Нагорни Карабах обявиха, че е сключена сделка с Азербайджан да се възстанови хуманитарната помощ през Лачинския коридор, предаде арменската държавна агенция АРМЕНПРЕС, цитирана от Ройтерс и БТА.

Хуманитарна помощ е изпратени в превозни средства на руския Червен кръст, уточнява арменската агенция. Така се удовлетворява ключовото искане на Баку да се възобнови транспортът между територията на Азербайджан и етническия арменски анклав, посочва Ройтерс.

В интервю, дадено за Ройтерс в четвъртък, Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на президента Илхам Алиев, обяви, че Азербайджан е готов да пропусне хуманитарната помощ на Червения кръст, при условие че бъде позволено и на Червения полумесец да достави своя от Азербайджан, но по друг път.

По думите му двата коридора - Лачинският и Агдамският - може да бъдат отворени едновременно за превоз на такава подкрепа по пилотен план, който може да успокои напрежението и да даде тласък на продължаващите вече дълго време преговори за постигане на траен мир между Баку и Ереван.

Предложението е било обсъдено в телефонен разговор смежду азербайджанския президент Илхам Алиев и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, провел се на 1 септември, заяви Хаджиев.

"Имаше предложение двата коридора да бъдат отворени едновременно и Азербайджан веднага се съгласи", каза той и добави, че част от Агдамския коридор е осеяна с бетонни блокове, поставени от етническите арменски власти в Нагорни Карабах. "Измина една седмица от телефонния разговор с държавния секретар Блинкън и няма никакво движение по въпроса."

Армения многократно обвини Азербайджан, че блокира така наречения Лачински коридор - единствения път, свързващ Нагорни Карабах и Армения, и казва, че това е предизвикало недостиг на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Баку заяви, че е ограничил движението от и към региона, за да пресече контрабандата на оръжие, и че е позволил на Червения кръст да евакуира хора за лечение в Армения. Азербайджан обаче не разреши да бъдат доставени храни и други стоки.

Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменски власти и е ябълка на раздора в отношенията между Баку и Ереван.

Юри Ким, и. д. помощник-държавен секретар на САЩ, спомена дне по-рано - в сряда, за "напредък към незабавното и едновременно отваряне на Лачинския и други коридори за доставяне на хуманитарна помощ в Нагорни Карабах".

"Отварянето на пътищата и преките преговори са ключово значение за уреждането на нерешените въпроси", написа Ким в социалната мрежа Екс.

В същото време Рубен Варданян, банкер милиардер, който до февруари управляваше етническата арменска администрация в Нагорни Карабах, каза, че Азербайджан греши, като се опитва да поставя условия за пропускането на хуманитарната помощ през Лачинския коридор.

Варданян, който обвини Баку, че се опитва "етнически да прочисти" анклава, като прекъсне доставките към него - нещо което Азербайджан отрича - добави, че сключеното с руско посредничество през 2020 г. примирие, по което Баку е страна, е имало за цел да гарантира, че Лачинският коридор ще остане отворен за Армения.

"Техният президент подписа тристранното споразумение за прекратяване на огъня от 9 ноември 2020 г. и пое отговорност да осигури безпрепятствена връзка през коридора", заяви в сряда също в Екс Варданян. "Но сега те отказват да изпълнят това задължение и се опитват да поставят условия за отварянето на Лачинския коридор."