Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска реши да избяга, докато я караха до летище в Токио, защото баба й казала, че не е безопасно да се върне у дома в Беларус.

В ексклузивно интервю за Ройтерс във Варшава в четвъртък тя каза, че семейството й се опасява, че ще бъде изпратена в психиатрично отделение, ако се върне в Беларус, и че баба й се обадила, за да й каже да не се връща.

"Винаги съм била далеч от политиката, не съм подписвала никакви писма и не съм ходила на никакви протести, не съм казвала нищо против правителството на Беларус", каза Кристина Тимановска.

"Аз съм спортист и не разбирах нищо в политическия живот. Опитвам се да не правя нищо друго освен спорт в живота си и се опитвам да не ме разсейва политиката."

"Може да звучи жестоко заради всички ужасни неща, които се случиха в Беларус миналото лято, но се опитвах да се пазя от това, но всичко, което исках, е да отида на Олимпиадата и да дам всичко от себе си", каза спортистката, имайки предвид протестите миналата година срещу президента Александър Лукашенко и последвалите полицейски репресии.

Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска показва тениска, свързана с олимпийските игри, с нейния лозунг „Просто искам да бягам“ след пресконференцията си във Варшава, Полша, в четвъртък, 5 август 2021 г.

Снимка: AP/БТА

"Исках да бъда на финала и да се състезавам за медали."

24-годишната спортистка предизвика фурор в неделя, когато каза, че треньорите, ядосани от критиките й към тях, са й наредили да лети от Токио до вкъщи. След като потърси защита от японската полиция, тя отлетя в сряда вместо за Беларус - в Полша.

Полша, която отдавна критикува авторитарното управление на Лукашенко и приюти много активисти от Беларус, предостави на Тимановска и нейния съпруг хуманитарни визи. Баба й остава у дома.

"Баба ми се обади, когато вече ме караха към летището", каза спортистката. "Буквално имах около 10 секунди. Тя ми се обади, всичко, което ми каза, беше: "Моля, не се връщай в Беларус, не е безопасно"."

"Това е, тя затвори", каза тя. "Бих искала да се върна в Беларус. Обичам родината си. Не съм я предала и се надявам, че ще успея да се върна."

"Не ме е страх", категорична е Кристина Тимановска.

Политически и мигрантски реакции

Напомнящото за времената на Студената война бягство на Тимановска повиши напрежението в отношенията с Минск на фона на обвинения на ЕС към президента Александър Лукашенко, че използва мигрантите, за да отвърне на европейските санкции, отбелязва Ройтерс.

Полша обвини Беларус, че праща към границите й все по-голям брой мигранти като ответно действие срещу решението на Варшава да предостави убежище на Кристина Тимановска.

Полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Ваншик заяви в интервю в четвъртък, че Беларус "води хибридна война срещу Европейския съюз с помощта на нелегалните имигранти".

През последните седмици съседна Литва съобщи за рязко увеличение на незаконните пресичания на границата откъм Беларус и заяви, че Минск докарва със самолети мигранти от чужбина и ги праща към ЕС.

"Има както млади мъже, така и жени с деца. Беларус използва тези мигранти като живи оръжия", каза Ваншик пред интернет медията "Телевизия в Полше". "През последните дни се наблюдава увеличение (на мигрантите), разглеждаме това като реакция на предоставеното убежище на беларуската спринтьорка."

Полската гранична охрана съобщи, че вчера е заловила 62-ма мигранти, предимно иракчани, на границата с Беларус. През юли службата заяви за Ройтерс, че за цялата 2020 г. задържаните на тази граница нелегални имигранти са били общо 114.

Ваншик каза, че пристигащите в последно време мигранти са основно от Ирак и Афганистан.

По-рано от умишлено пропускане на мигранти от страна на Беларус се оплака и Литва.