Няколко азербайджански и арменски войници бяха убити и ранени при гранични сблъсъци, заявиха днес министерствата на отбраната на двете страни, цитирани от Ройтерс.

Азербайджан и Армения взаимно се обвиниха в незаконно навлизане на войски на тяхна територия. Двете страни отдавна са в конфликт заради Нагорни Карабах. Сегашните сблъсъци обаче избухнаха на около 300 километра от планинския анклав.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че четирима азербайджански войници са убити, а петима - ранени. Министерството на отбраната на Армения съобщи за двама ранени арменски войници.

Двете страни взаимно се обвиниха в нарушения на примирието и артилерийска стрелба. Сблъсъците са започнали вчера и са продължили днес.

Азербайджанският президент Илхам Алиев обвини арменското ръководство за изостряне на ситуацията по границата и каза, че "Армения е извършила поредна военна провокация". Той заяви, че Азербайджан ще защитава своята териториална цялост и граници, посочват Асошиейтед прес и ТАСС.

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини Азербайджан за сблъсъците и каза, че азербайджанското ръководство ще "носи отговорност за непредсказуемите последици". Той изрази тревога от действията на Турция, които според него са насочени към дестабилизиране на ситуацията в региона.

Не закъсняха и реакциите - ЕС, САЩ, Русия и ООН изразиха загриженост от ескалацията на напрежението

 

 

Специалният представител на Европейския съюз по въпросите на Южен Кавказ Тойво Клаар изрази загриженост от размяната на огън на арменско-азербайджанската граница, след като при гранични сблъсъци бяха убити и ранени войници, съобщи Асошиейтед прес.

При сблъсъците, за които двете страни взаимно се обвиняват, са загинали четирима азербайджански войници, а един е починал по-късно в болница, според информация от азербайджанското министерство на отбраната. Петима са ранени от азербайджанска страна. Арменското министерство на отбраната съобщи за общо петима ранени от страна на Армения.

В Туитър Клаар написа, че е "важно за двете страни да проявят сдържаност и да използват всички канали за комуникация, както преки, така и услугите на съпредседателите на Минската група на ОССЕ".

САЩ осъдиха насилието. "Призоваваме страните незабавно да спрат употребата на сила, да използват преките връзки за комуникация помежду си, за да избегнат по-нататъшна ескалация и да се придържат стриктно към примирието", заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

Руското външно министерство изрази "сериозна загриженост" от избухналите боеве и предупреди да се избягва по-нататъшна ескалация, която би могла да подкопае регионалната сигурност.

От своя страна Турция, която има близки етнически и културни връзки с Азербайджан, изрази подкрепа за Баку в конфликта. "Това, което направи Армения, е неприемливо. Тя трябва отново да се вразуми", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската държавна телевизия ТРТ. "Азербайджан не е сам. Република Турция и турският народ са с Азербайджан с всичките си възможности", допълни Чавушоглу.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обърна към Армения и Азербайджан с призив да прекратят конфликта и за започнат деескалацията му, съобщи ТАСС.

В изявление Гутериш изразява пълна подкрепа за действията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ за "урегулиране на тази опасна ситуация и за търсене на мирно решение на продължителния нагорно-карабахски конфликт".