Иранският върховен духовен лидер аятолах Али Хаменей забрани днес на иранското правителство да внася ваксини срещу КОВИД-19 от САЩ и Великобритания, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Вносът на американски и британски ваксини в страната е забранен. Казах това на правителствените представители и сега го обявявам публично", заяви Хаменей в реч, предавана на живо по телевизията.

"Нямам им доверие. Понякога те искат да изпробват ваксини върху други народи. Ако американците бяха способни да произведат ваксина, нямаше да понесат такова фиаско с коронавируса в собствената си страна."

Иран, който е най-тежко засегнатата държава от пандемията от коронавируса в Близкия изток, започна изпитвания върху хора на първата си собствена ваксина срещу КОВИД-19 миналия месец, като заяви, че тя може да помогне на страната да победи пандемията въпреки американските санкции, отразяващи се на възможностите за внос на ваксини.

Хаменей похвали усилията на Иран да разработи собствени ваксини, но каза, че страната може да получи ваксини "от други надеждни места". Аятолахът не даде повече подробности, но Китай и Русия са смятани за съюзници на Техеран, отбелязва Ройтерс.

Иранският върховен духовен лидер заяви днес, че Техеран не бърза с връщането на САЩ към ядрената сделка от 2015 г., но подчерта, че санкциите срещу Ислямската република трябва да бъдат вдигнати незабавно.

"Нито настояваме, нито бързаме САЩ да се върнат към сделката", каза Хаменей в изявление, излъчено по телевизията, и добави: "Но това, което ни се струва логично искане, е вдигането на санкциите. Тези брутални санкции трябва да бъдат вдигнати незабавно".