Те са разследвали масови злоупотреби с правила за извеждане на бедни хора от домовете им, кампанията на президента Доналд Тръмп и намесата на Русия в американските избори и политика, съобщи БТА.

Консорциум от над 300 репортери от шест континента получи наградата за разяснителен репортаж заради работата си по т.нар. Панамски документи, които разкриха как политици, спортисти и други известни личности използват данъчни убежища, за да избягват плащане на данъци, съобщи ДПА.

Сред тези 300 репортери е и журналистката от в. "24 часа" Алексения Димитрова.

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели три награди "Пулицър" - за международна журналистика, за горещи новини и за задълбочени статии по дадена тема, съобщи Асошиейтед прес.

Призът за международна журналистика бе присъден на "Ню Йорк таймс" за статии, посветени на усилията на Владимир Путин за прокарване на руско влияние в чужбина - особено актуална тема предвид заключенията на американското разузнаване, че неговото правителство активно е опитвало да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп, посочи Ройтерс. Журито изтъкна, че вестникът е разкрил "техники, включващи убийства, онлайн тормоз и подхвърляне на уличаващи доказателства срещу опоненти".

Дейвид Фарънтхолд от в. "Вашингтон пост" бе удостоен с наградата за национален репортаж заради журналистическото му разследване на благотворителната дейност на Тръмп. Според журито той е "създал модел за прозрачна журналистика с отразяването на политическата кампания и е поставил под съмнение щедростта на Тръмп към благотворителни организации".

Фарънтхолд е журналистът, който стои зад може би най-сензационната новина в предизборната кампания в САЩ. Той разкри, че Тръмп е бил заснет на видеозапис как прави неприлични коментари за жени и се хвали, че ги целува и опипва без тяхното позволение.

Пеги Нунан, дългогодишна републиканка и колумнистка в "Уолстрийт джърнъл", спечели наградата за коментарна статия за серия от критични материали за Тръмп, написани в миналогодишната му кампания за Белия дом.

Наградата за журналистика в служба на обществото спечелиха в. "Ню Йорк дейли нюз" и уебплатформата за разследваща журналистика "ПроПублика" за репортажи, посветени на злоупотреби на нюйоркската полиция срещу хора от бедните малцинства.

Независимият фотограф Даниел Берехулак получи "Пулицър" в категорията фотография за отразяване на горещи новини. Отличени бяха негови снимки, показващи войната срещу дрогата във Филипините. Наградата за репортажна снимка отиде при "Чикаго трибюн" за портретна снимка на 10-годишно дете, оцеляло при престрелка в Чикаго, и майка му.

Сред седемте художествени категории призът за белетристика получи романът "Подземната железница" от американския писател Колсън Уайтхед.

В 19-членната комисия на "Пулицър" участват бивши носители на наградата и други прочути журналисти и академици, пише БТА. Тя избира победителите в 21 категории в журналистиката, литературата, музиката и театъра с помощта на 102-членно жури.