Забраната на бурката и никаба би била неразумно посегателство върху личния живот, смята Хамарберг, цитиран от АФП, на която се позова БГНЕС.

Според комисаря, поддръжниците на забраната не са доказали, че жените, които носят забрадки, са по-потиснати от другите, нито че забрадката подкопава демокрацията или обществения морал.

В зависимост от формулировката, забраната може дори да нарушава Европейската конвенция за правата на човека, подчерта той.

Няколко европейски страни обмислят да забранят носенето на забрадките, включително Австрия, Дания и Холандия. През януари френски парламентарен доклад призова за забраната на бурката и никаба, като заяви, че жените, които покриват целите си глави и лица, представляват „неприемлива“ заплаха за френските ценности.

По мнението на Хамарберг малкият брой жени, носещи забрадките – около 1900 във Франция, която е европейската страна с най-голямо мюсюлманско население – правят идеята, че те подкопават сигурността или морала неубедителна. Той допълни, че жените дават различни причини защо са избрали необичайния за ЕС аксесоар.

„Може да има случаи, когато те са под натиск – но нищо не доказва, че те ще приветстват забраната“, посочи Хамарберг. „Ние с право реагираме силно срещу всеки режим, който заповяда жените да носят тези одежди. Това е абсолютно репресивно и не трябва да бъде приемано“, добави той.

Според него обаче забраната на същото облекло в други страни не решава проблема, а правителствата трябва да избягват да приемат закони как да се обличат хората.
Забраната на забрадките би била също толкова лоша, колкото да се обявят за престъпление комиксите на пророка Мохамед, които предизвикаха масово недоволство след публикуването си от датски вестник през 2005 г, посочи комисарят.