Австрия от 2015 г. предоставя убежище на бивш високопоставен сирийски генерал, отговорен за военни престъпления, заяви пред Франс прес неправителствената организация "Международна асоциация за справедливост и отговорност", предаде Франс прес.

Според австрийската опозиция, която използва парламентарната трибуна, за да разкритикува правителството, че предоставя убежище на сириеца, името на бившия генерал е Халед ал Халаби.

"Срещу него има обвинения в подлагане на мъчения, сексуални посегателства и престъпления срещу човечеството. Свързахме се с австрийското правителство през януари 2016 г. с цел да му предоставим допълнителна информация. Доколкото ни е известно става дума за най-високопоставения сирийски генерал в Европа", заяви говорителка на "Международна асоциация за справедливост и отговорност".

На запитване на Франс прес във връзка с информациите за Ал Халаби австрийското вътрешно министерство заяви, че тече прокурорско разследване във връзка със сирийски генерал, който е получил убежище в Австрия.

Според австрийския вестник "Курир" Халед ал Халаби е бил началник на службите за сигурност в Рака. След като през 2013 г. ислямисти установили контрол върху града, той избягал от Сирия и през есента на 2014 г. пристигнал в Париж. Поради трудности да получи убежище бил прехвърлен в Австрия на 13 юни 2015 г.