Руската държавна корпорация за атомна енергетика съобщи, че лопатки на турбина са се счупили в централа, в която компанията е инсталирала два енергоблока от същия тип, като тези в централата, която се строи в Турция, и в централата, която възнамерява да строи в Унгария, предаде Ройтерс.

"Росенергоатом", която управлява руските атомни електроцентрали, каза, че не е ясно какво е причинило счупването на лопатките, заради което миналата неделя е бил спрян един от реакторите в Ленинградската АЕЦ западно от Санкт Петербург.

"Основната задача сега е да разберем причината за счупването на лопатките. Това е нов феномен", каза началникът на "Росенергоатом" Александър Шутиков. По думите му ремонтът трябва да приключи до 22 декември, добавя БТА.

"Турбините не са част от "ядрения остров" на централата и тяхната неизправност не оказва влияние върху ядрената безопасност, тъй като цялото оборудване на реактора функционира по предназначение", каза още "Росенергоатом".

Авариралият енергоблок ВВЕР 1200 е построен през 2018 г. с технологии от следващо поколение, посочва Ройтерс. Русия строи реактори от този тип в АЕЦ "Аккую" в Турция и с тях се предвижда да бъде оборудвана и планираната централа "Пакш-2" в Унгария. Русия вече ги доставя на Беларус.

Шутиков каза, че счупените лопатки са част от 1200-мегаватова високоскоростна парна турбина. Турбините се произвеждат от компанията на бизнесмена Алексей Мордашов.

Компанията на Мордашов заяви, че турбини от същия тип работят без проблеми от 2016 г. в четири енергоблока.

Тя добави, че предприема всички мерки за подновяване на работата на засегнатия блок във възможно най-кратък срок и работи със специалисти от централата за разследване на причините и установяване на дефектите.