Гръцки дипломатически източници опровергаха съобщението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Гърция и Турция са се съгласили да започнат преговори в рамките на Алианса за деескалация на напрежението между тях, предаде гръцката телевизия Скай.

"Информацията, която беше разпространена във връзка с предполагаеми технически разговори в (рамките на) НАТО, не съответства на действителността. Във всеки случай ние подкрепихме намерението на генералния секретар на НАТО да работи за установяването на механизми за деескалация в рамките на НАТО. Деескалация обаче означава единствено незабавно оттегляне на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф", са казали дипломатическите източници.

По-рано днес Столтенберг съобщи, че Гърция и Турция са се съгласили да преговарят за избягване на случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие. "След като проведох обсъждания с гръцките и турските лидери, двамата съюзници се съгласиха да водят технически преговори в НАТО с цел да установят механизми за избягване на военен конфликт, за да намалят опасността от произшествия и случайности в Източното Средиземноморие", каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Междувременно агенцията съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и канцлерът на Германия Ангела Меркел са провели днес видеоконферентен разговор, по време на който са обсъдили ситуацията в Източното Средиземноморие.

Ердоган е заявил пред Меркел, че подкрепата, давана от някои страни за гръцката "егоистична и несправедлива позиция" в Източното Средиземноморие, е неприемлива, се казва в съобщение на кабинета на турския президент.

В друга част на съобщението, цитирана от ТАСС, се казва, че Ердоган е приветствал приноса на Ангела Меркел за разрешаване на ситуацията в региона.

Напрежението между Гърция и Турция нарасна значително през последните седмици заради споровете им за правата за проучване и експлоатация на предполагаемите природни богатства, в частност природен газ, в значителна част от източния дял на Средиземно море. Гръцката позиция е подкрепяна особено активно от Франция.