Гърция обяви, че планира да разшири териториалните си води в Йонийско море на 12 мили, съобщи електронното издание на в. "Катимерини", позовавайки се на гръцкия министър-председател.

"Гърция ще разшири западните си териториални води от шест на 12 морски мили", заяви премиерът Кириакос Мицотакис днес в парламента.

Мицотакис говори по време на дебат относно споразуменията на страната с Египет и Италия за разграничаване на морските пространства. Споразуменията ще бъдат подложени на гласуване утре.

Гърция и Италия подписаха споразумение за морските граници през юни, определяйки изключителните икономически зони и решавайки отдавнашен въпрос за риболовните права в Йонийско море, напомня Ройтерс.

Асошиейтед прес отбелязва, че планираното разширяване в посока към Италия не засяга пряко територията, която е предмет на спор с Турция. Но премиерът заяви пред парламента, че Гърция се отказва от десетилетната "пасивна" външна политика.

Мицотакис добави, че Гърция може в бъдеще да разшири териториалните си води и в други морски зони съгласно Конвенцията по морско право.

Турция предупреди, че подобно действие на Гърция в източна посока били било "повод за война", отбелязва Ройтерс. Двете страни имат спор за обхвата на континенталните си шелфове и морските си граници.

Говорейки за споразуменията с Италия и Египет, Мицотакис отбеляза, че "те имат огромно историческо и политическо значени", отбелязва в. "Катимерини".