Изследователи от Оксфордсия университет започват нови изпитания, за да установят дали разработената от тях ваксина срещу Ковид-19, съвместно с компанията "Астра Зенека", е ефикасна върху деца и подрастващи, предаде ДПА.

Препаратът ще бъде тестван върху 300 доброволци на възраст мвежду 6 и 17 години. Андрю Полард, ръководител на изпитанията с оксфордската ваксина припомни, че повечето деца са сравнително рядко инфектирани от новия коронавирус. При все това е необходимо да се провери безопаснотта и имунната реакция спрямо ваксината от страна на децата и младите хора. Някои от тях ще имат полза от ваксинацията.

Първите тестове ще започнат този месец. Ще се започне с имунизирането на 240 деца, докато останалите ще получат контролно лекарство.

Ваксината се прилага на възрастни от седмици. Експерти педиатри считат, че Ковид-19 може да причини смърт и сериозни заболявания сред децата, но подобни случаи са рядкост. Досегашните проучвания установиха, че детската смъртност от патогена е значително по-ниска, в сравнение с тази от групата на възрастнит.

"Модерна" увеличава обема на флаконите

Американската биотехнологична компания "Модерна" е поискала разрешение пред медицинските власти в страната и в целия свят за увеличаване с 50 процента на обема на флаконите й за ваксината срещу Ковид-19, предаде Франс прес.

С тази мярка се цели ускоряване на ваксинационните кампании. "С цел оптимизиране на ресурсите и възможностите и да бъдат доставяни повече дози на всеки пазар, "Модерна" предложи да запълва флаконите си с 15 дози от ваксината, вместо с предишните 10", се казва в комюнике на компанията.

Според в."Ню Йорк таймс" американското Управление за контрол над храните и лекарствата вече е дало разрешение за увеличение на съдържанието на флаконите.

Преговорите на компанията с американския регулатор и тези от другите страни, в които се прилага ваксината, продължават. За увеличаване на обема на флаконите производствените линии ще трябва да бъдат преоборудвани, което ще отнеме известно време - до края на април.

"Това ще бъде една голяма крачка напред", коментира във в. "Ню Йорк таймс" Монсеф Слауи, бившият ръководител на ваксинационната кампания в САЩ по времето на Доналд Тръмп.

Над 10 процента от населението в САЩ е получило поне една доза от ваксината срещу Ковид-19, като почти половината от имунизациите са били направени с препарата на "Модерна" и малко над половината с този на "Пфайзер". Президентът Джо Байдън потвърди, че двете компании ще доставят общо 600 милиона дози от ваксините си, с което ще може да бъде имунизирано 90 процента от населението