От Европейския съюз и САЩ зависи откъде ще мине "Турски поток", обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV журналистът и бивш депутат от ДСБ Асен Агов. По думите му "Северен поток 2" вероятно няма да се реализира заради твърдата позиция на САЩ срещу зависимостта на Европа от руския газ.

"Турски поток" и "Северен поток" ще се решават с геополитически средства, не със средствата на обикновената търговия, обобщи Агов.

Според журналиста Мехмед Юмер и Русия, и Турция са амбицирани да се реализира "Турски поток" и има перспектива той да стане. Юмер смята, че е рано за прогнози дали след Турция тръбата ще мине през България или през Гърция.

Агов и Юмер коментираха и последната среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския Владимир Путин в Москва.

Според Агов по същество не е постигнато нищо при тези разговори. "Турското искане за създаване на буферна зона на сигурност не получи одобрението на Москва и то беше ясно, че няма да получи това одобрение. Затова не е ясно защо Ердоган отиде в Москва", уточни журналистът.

Факт е, че Турция и Русия имат големи противоречия, но вижте какво се получава - Турция уверено се откъсва от евроатлантическия кораб, коментира Юмер.