Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви днес в лондонски съд, че не иска да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за едно от най-големите изтичания на секретна информация в историята, предаде Ройтерс и БТА.


САЩ искат Асандж да им бъде предаден и го обвиняват в заговор за неправомерен достъп до информационна система, което се наказва с до пет години затвор.

Асандж, който е в британски затвор, участва в състоялото се днес предварително процедурно заседание на Уестминстърския магистратски съд чрез видеовръзка. Запитан дали е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, той отговори отрицателно.

Следващото заседание бе насрочено на 30 май, но то ще има процедурен характер. Разширено изслушване е планирано за 12 юни, но същинските заседания по иска за екстрадиране ще започнат след няколко месеца, съобщи съдът.

Съдът не може да започне да разглежда въпроса за екстрадирането на Асандж по същество, докато той не изтърпи наказанието си за нарушаване на условното си освобождаване под гаранция. Вчера Кралският съд на лондонския район Саутарк го осъди на 50 седмици затвор, заради това че през 2012 г., след като е бил освободен под гаранция, не се е явил в съда, а се е укрил в еквадорското посолство, предаде ТАСС. Асандж ще може да излезе на свобода предсрочно, след като изтърпи само половината от наказанието си.

През 2012 г. Асандж се укри в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където бе обвинен в изнасилване. Асандж отрича да е извършил нещо нередно.

Междувременно организацията Уикилийкс и адвокатите на основателя й Джулиан Асандж са сериозно обезпокоени за здравословното му състояние и условията на неговото задържане в британски затвор. Това заявиха днес представители на Уикилийкс пред сградата на Уестминстърския магистратски съд след състоялото се днес предварително процедурно заседание по молбата на САЩ за екстрадиция на хакера, съобщи ТАСС.

"Сериозно сме обезпокоени за неговото здравословно състояние. То значително се е влошило през времето, което е прекарал в посолството на Еквадор. В момента той по същество е в режим на изолация в единична килия", каза пред журналисти адвокатката на Асандж Дженифър Робинсън.

По думите й в затвора със строг режим "Белмарш", където е настанен, австралиецът прекарва сам в килията си по 23 часа на денонощие, което от гледна точка на адвокатите му е антихуманно и напълно недопустимо.

По-рано лекарите поставиха диагноза, че Асандж страда от средно тежка депресия, белодробна инфекция и проблеми със зъбите в резултат на продължителния престой в посолството на Еквадор, където той се скри от британските власти и помоли за политическо убежище през юни 2012 г.

Представителят на Уикилийкс Кристин Храфнсън обеща, че борбата срещу екстрадирането на Асандж ще се води до победен край, въпреки че задачата изобщо не изглежда лесна.