Сирийският президент Башар Асад каза днес, че иска да разшири бизнес отношенията на страната си с Русия с надеждата, че това ще помогне на Дамаск да се справи с новите американски санкции срещу Сирия, които може да подкопаят военните успехи, постигнати с помощта на Москва, предаде Ройтерс.

Асад разговаря в Дамаск с вицепремиера на Русия Юрий Борисов и с външния министър Сергей Лавров. Руският външен министър пристигна в Дамаск на първото си посещение в Сирия от избухването на гражданската война през 2012 г., предадоха ТАСС и Франс прес. Той се присъедини към пристигналата вчера в Дамаск руска делегация, водена от вицепремиера Юрий Борисов, която според държавната агенция САНА ще води преговори за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

"Правителството е решено да продължи да работи с руските съюзници за изпълнение на подписаните споразумения и за гарантиране на успеха на руските инвестиции в Сирия", каза Асад, цитиран от държавни медии.

Президентът благодари на Русия за помощта за възстановяването на сигурността на нейната територия и за преодоляването на икономическите последици от войната, предаде ТАСС. "От името на всички сирийци искам да благодаря на ръководството на Русия и нейния народ за всичко, което бе направено от нашите руски съюзници в политическата, военната и икономическата сфера", каза Асад.

Вицепремиерът Юрий Борисов заяви пред репортери, че двете страни работят по възстановяването на около 40 обекта, включително в енергийната инфраструктура в Сирия.

Лавров каза, че на срещата с Асад и двете страни са отбелязали, че ситуацията в Сирия сега е сравнително спокойна и е необходимо да се работи за стабилизиране на тази тенденция. Сегашната ситуация по думите му се дължи на факта, че Сирия, включително с подкрепата на Русия, е устояла в борбата срещу международния тероризъм и силите, които са се борили за унищожаване на сирийската държавност. Руският първи дипломат изрази увереност, че и останалите терористични гнезда на територията на Сирия ще бъдат напълно унищожени.

С военната си намеса в Сирия през 2015 г. Русия помогна на правителството на Асад да обърне хода на продължаващата почти десетилетие война срещу ислямистите и други бунтовници. Въпреки че Асад си върна повечето от териториите, загубени във войната, икономиката на Сирия е в изключително тежко състояние, много сирийци живеят в бедност, а валутата загуби 80 процента от стойността си.

Русия критикува новите санкции на САЩ, влезли в сила през юни по силата на т. нар. закон "Цезар". Вашингтон казва, че санкциите срещу чуждестранни фирми, работещи с Дамаск, целят да намалят приходите за правителството на Асад и да го върнат към преговорите под егидата на ООН за слагане на край на конфликта.