Архиепископът на Париж Мишел Опти отслужи тази сутрин традиционната коледна литургия в циркова шатра пред около 2500 вярващи, след като преди осем месеца огромен пожар нанесе тежки щети на катедралата "Нотр Дам", предават БТА и ДПА.

Парижката епископия съобщи тази седмица, че за първи път от 200 години коледната меса няма да бъде отслужена в катедралата, предава БТА.

Днешната литургия беше отслужена под шапитото на цирк "Грюс" в Булонската гора - парк в западната част на френската столицата, съобщи радио "Франсенфо". Освен в шапитото, парижани и гостите на града можеха да присъстват на коледна литургия в църквите "Сен Жермен л'Оксероа" близо до Лувъра и "Сен Сюлпис" близо до Люксембургската градина.

Емблематичната "Нотр Дам" обичайно привлича десетки хиляди богомолци и туристи на ден

Междувременно 21 души бяха обгазени по време на литургия в Северна Франция. Те са хоспитализирани, а двама от тях са в тежко състояние, след като са дишали въглероден оксид по време на коледната меса, предаде АФП.

По време на църковната церемония в град Оаз в навечерието на Коледа няколко души са се оплакали от главоболие. При пристигането на линейки със спешни медици, посетителите в църквата са били евакуирани в близко читалище, където всички миряни са били прегледани.

Местният служител на службите за извънредни ситуации Никола Муген заяви, че нивата на въглероден оксид са били над 350 части на милион (ppm), като са били измерени във вътрешността на църквата.

Причината за отравянето все още не е установена. Местният кмет разпореди църквата да бъде затворена.

Въглеродният оксид е невидим газ, който се получава при изгаряне на горива като въглища, дърва, дървени въглища, нефт, керосин, пропан или природен газ.

Уебсайтът на Комисията за безопасност на потребителските продукти в САЩ посочва, че излагането на устойчиви концентрации на CO над 150 до 200 ppm може да доведе до дезориентация, безсъзнание и дори смърт.