Турските власти са издали заповеди за арест на 249 служители от персонала на министерството на външните работи, заради предполагаеми връзки с мрежата на базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 г., предаде агенция Ройтерс.

Главната прокуратура в Анкара съобщи, че е наредила арест на 249 служители на министерството на външните работи, след като разследване е установило нередности при конкурсните изпити за наемането им на работа, съобщава телевизия НТВ.

До момента са задържани 78 души при операции в 43 окръга на страната. Полицията издирва останалите заподозрени.

Над 77 000 души са арестувани в Турция в очакване на съдебен процес по обвинения във връзка с осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г. Около 150 000 държавни служители, военни и други бяха уволнени или временно отстранени от работа в рамките на разследвания на пуча.

Правозащитни организации изказват опасения, че президентът Реджеп Тайип Ердоган използва тези операции като претекст, за да заглуши инакомислието. Правителството твърди, че мерките за сигурност са наложителни, като се има предвид тежестта на заплахата, пред която е изправена Турция.