Украинският депутат Олександър Дубински беше уведомен официално, че е заподозрян в държавна измяна на основание разпространение на дезинформация за политическото ръководство на Украйна и сътрудничество с руското военно разузнаване, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс. 

Часове по-късно стана ясно, че той е бил арестуван, предаде Ройтерс. Съд в Киев е постановил Олександър Дубински да бъде задържан за срок от 60 дни.

Украинската Служба за сигурност (СБУ) обяви вчера в социалната мрежа Телеграм, че има политик, който е обект на подобни подозрения, без да го назове поименно.

"Дубински е бил уведомен, че е заподозрян в държавна измяна. Днес при него е имало претърсване", посочи Гончаренко.

В своя публикация в Телеграм Дубински определи полученото уведомление, че е заподозрян, като изфабрикувано и "основаващо се на пълните лъжи на висши представители на държавното ръководство".

През 2021 г. депутатът беше изключен от управляващата партия "Слуга на народа", ръководена от Володимир Зеленски, след като беше санкциониран от САЩ за намеса в американските избори. Той отхвърли тези обвинения и продължи да работи в парламента.

СБУ заяви, че заподозреният е член на престъпна организация, финансирана от руското военно разузнаване.

Тя била създадена през 2016 г. и е включвала още бивш депутат, негов и на заподозрения сътрудник и бивш прокурор.

"Установено е, че по указания на руските специални служби групата е организирала събития за дискредитиране образа на Украйна на международната сцена с цел влошаване на дипломатическите отношения със САЩ и затрудняване на процеса на присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО", се казва в отделно съобщение, поместено на интернет страницата на Държавната следствена служба.

През януари 2021 г. САЩ санкционираха няколко украински физически и юридически лица, включително Дубински, и ги обвиниха в намеса в американските избори и връзки с проруски украински депутат с отношение към опитите на обкръжението на тогавашния президент Доналд Тръмп да издири компромати за президента Джо Байдън и сина му.

Украинските власти образуваха разследване по случая, допълва БТА.

Антъни Блинкън обеща, че подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи и през зимата

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща на Украйна, че подкрепата на САЩ ще продължи и през зимата, предаде Франс прес. Той проведе среща с Андрий Ермак, ръководителя на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

"Във всички наши разговори с украинското правителство ние подчертахме, че ще продължим да стоим на тяхна страна", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън е обсъдил с Ермак мерките, които могат да се вземат заедно с Украйна, за да се укрепи нейната инфраструктура в навечерието на зимата, поясни Милър.

"Разбира се, ние констатирахме през миналата зима, че Русия се опитва да разрушава енергийни обекти в Украйна. Те могат да опитат отново да направят това", заяви Милър, визирайки руските сили.

В "Екс" Ермак написа, че е благодарил на Блинкън за подкрепата на САЩ. Той също така заяви, че украинците са били трогнати от костюмите за Хелоуин, носени от децата на държавния секретар. Синът на Блинкън се появи на събитие за Хелоуин в Белия дом, дегизиран с емблематичните дрехи в цвят каки, носени от Зеленски, докато дъщерята на Блинкън беше облечена тогава с тоалет с цветовете на украинското знаме - жълто и синьо.