Бизнес магнат, отдавна издирван от правителството на Китай и известен с това, че е изградил връзки с хора от администрацията на Тръмп, включително със Стив Банън, беше арестуван вчера в Ню Йорк по обвинение, че е ръководил заговор за измама на стойност 1 милиард долара, предаде Асошиейтед прес.

Петдесет и четири годишният Го Вънгуей е обвинен в различни престъпления, включително измами с телекомуникационни измами и измами с ценни книжа. В съдебните документи той е обвинен под името Хо Ван Квок.

Американската прокуратура заяви, че обвинението произтича от сложна схема, в която Го е излъгал стотици хиляди онлайн последователи в САЩ и по света, като е присвоил стотици милиони долари, добавя БТА.

Главният федерален прокурор в Манхатън Деймиън Уилямс заяви в комюнике, че с откраднатите пари Го е купил на себе си и на близките си роднини огромно имение, ферари за 3,5 милиона долара и луксозна яхта за 37 милиона долара.

Го някога беше смятан за един от най-богатите хора в Китай. Той напусна през 2014 г. по време на строгите антикорупционни мерки, предприети от президента Си Цзинпин, при които бяха арестувани и осъдени близки до него хора. Китайските власти обвиняват Го в изнасилване, отвличане, подкуп и други престъпления. Оттогава той е усилено издирван от правителството на тази страна и разчиташе на закрилата на САЩ.

Докато живееше в Ню Йорк като беглец, той се превърна в откровен критик на управляващата комунистическа партия и разви близки отношения с Банън, бившия политически стратег на президента Доналд Тръмп.

Го отдавна твърди, че обвиненията срещу него в Китай са фалшиви и че имат за цел да го накажат, затова че публично е разобличил корупцията там и е критикувал водещи фигури в комунистическата партия.