Трима строители са арестувани заради пожара в Универсална зала в Скопие, копие на Софийския цирк. По време на пожара те са изпълнявали работни задачи, съобщиха македонски медии, позовавайки се на информация от вътрешното министерство на Република Северна Македония. 

Инцидентът стана вчера малко преди 10 часа местно време при доста високи за този сезон температури, както отбеляза кореспондентът на БТА в РСМ Маринела Величкова. Според съобщението на МВР сигналът, че гори Универсална зала, е подаден в 9:45 ч. и на място са изпратени полицейски служители и пожарникари, които са потушили огъня около 11.30 ч.

Заради пожара гъст дим обхвана централната част на Скопие. Засега няма официална информация каква е причината за инцидента. Две жени, които са се намирали в съседна сграда, са откарани в Клиниката по токсикология, заради вдишания дим от пожара. 

Екипи на EVN вчера прекъснаха електрозахранването в цялата околност на залата, а полицията помогна на две жени, които са били блокирани в асансьорите на съседни сгради.

Общо девет противопожарни автомобила с 24 пожарникари са гасили огъня, след като изпратените първоначално две противопожарни коли са потърсили допълнителна помощ, когато видели гъстия дим, издигащ се от горящия обект, каза пред медиите началникът на проживопожарната бригада Звонко Томевски.

Сградата на Универсална зала е стояла оградена и изтърбушена от години, а преди месец там е започнал ремонт. На обекта е имало само един инженер и двама работници, които не са били в сградата по време на избухването на пожара. Строителните работници първи забелязали огъня и се опитали да го потушат с пожарогасители, но не успели. 

На място пристигна и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, която призова за бързо изясняване на причините за пожара. "Тепърва ще се уточняват щетите. Обектът е осигурен, няма жертви и ранени. Инвеститорът, надзорът и ръководителят на обекта са на място. Скопие ще има своята Универсална зала, ремонтът ще продължи, след като се изяснят обстоятелствата на случилото се", заяви Костадиновска-Стойчевска.

Снимка: БТА

На място пристигна и бившият директор на Универсална зала Душко Поповски, който заяви, че още по времето, когато той е бил директор, от 2005-2009 г. е имало проект за реконструкция и разширяване на сградата, която вече е била достатъчно амортизирана, но той не е бил реализиран. "Такова съоръжение нямаше право да работи. Същата сграда, защото това е български проект, в България изгоря за 7 минути. Късмет е, че се запали празна и не се срути и е добре, че няма жертви", каза пред медиите Поповски.

Самата зала е строена през 1963 г. и е имала гаранционен срок от 20 години, уточни Лазар Арсовски, собственик на строителната фирма, която ремонтира обекта. Той не пожела да спекулира с причините за пожара, но заяви, че е изгоряла старата, суха дървена конструкция, посочва кореспондентът на БТА. 

Политически реакции  

Не закъсняха и политическите реакции. В съобщение президентът и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски изрази съжалението си за случилото се и призова за бърза реакция на компетентните институции. "Трябва да се извърши надлежно разследване, да се издирят и санкционират всички виновни за унищожаването на този значим обект", се казва в съобщение от неговия кабинет с уточнението, че "в следващия си мандат Пендаровски ще се стреми възможно най-скоро да възстанови един от символите на Скопие, обект, гравиран в колективната памет на десетки поколения жители на града".

Медиите цитираха и реакцията на бившия кмет на Скопие до 2017 г. Коце Траяновски, според когото причината за случилото се е "политическата омраза" и това, че наследените от предишното управление проекти не се изпълняват или се бавят.

Снимка: БТА

Траяновски казва, че сградата е затворена през 2015 г., когато част от покрива е паднал. Бил е направен нов проект, който се оказал скъп, а заради реакцията на гражданите, които са настоявали сградата да се запази в оригиналния си вид, той не е реализиран. Направен е нов проект, планирани са били допълнителни зали за събития и конференции, но с избора на ново правителство, оглавено от СДСМ, той не е бил осъществен. Следващият кмет на Скопие Петре Шилегов поръчва нов проект, който е започнал да се изпълнява към края на мандата му.

"Още веднъж ще повторя, че ако не беше политическата омраза и строителството бе започнало през 2017-2018 г. по проекта, който оставихме, Универсална зала вече щеше да е готова", казва Коце Траяновски. 

Със съобщения реагираха и от ВМРО-ДПМНЕ, които обвиниха за случилото се управляващите СДСМ и ДСИ.

"Символът на Скопие бе оставен на разрухата на времето в продължение на 7 години и се превърна в руина. Щетите, които СДСМ нанесе на Универсалната зала, са неизчислими", се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ, които задават въпроса какви материали се използват в ремонта на сградата.

От СДСМ реагираха, като припомниха, че процесът на реконструкция на залата е започнал при тяхното управление, но "с идването на власт в Скопие на ВМРО-ДПМНЕ и техния кмет, проектът за тази емблематична сграда и символ на Скопие е спрял".

"ВМРО-ДПМНЕ съзнателно лъже, защото само заради тяхната местна власт Универсална зала не беше ремонтирана и се рушеше години наред. По време на ВМРО-ДПМНЕ Универсална зала е оставена на разрухата на времето, практически е разрушена отвън и отвътре", посочиха от СДСМ.

Универсална зала е копие на сградата на Софийския цирк, която изгоря през 1983 г., и е построена от България след катастрофалното земетресение в Скопие през 1963 г.

Ремонтът на сградата започна преди месец, след като бяха приключени процедурите по прехвърляне на ангажимента от общината към Министерството на културата на Северна Македония.

Реконструкцията на сградата беше започната през септември 2021 г. от предишния кмет на Скопие Петре Шилегов със средства, отпуснати от правителството на Северна Македония, но с встъпването в длъжност на Данела Арсовска (подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ) строителните работи бяха спрени с аргумент, че проектът, по който се извършва реконструкцията, не гарантира безопасността на ползвателите на съоръжението. Арсовска обеща, че работата ще продължи, след като бъдат направени промени в проекта.

Снимка: БТА

"По проекта за Универсална зала няма проблеми, но строителните дейности са спрени. Иска ми се да вярвам, че може би се дължи на смяна на кмета, не искам да вярвам, че Универсалната зала, като паметник и подарък от Република България след земетресението (през 1963 г.), е оставена да се руши заради някакви дребни политически дивиденти. Ако имаме правомощия като Министерство на културата и ако има възможност, ще се намесим, защото Универсалната зала, както всеки друг обект на културата, трябва да бъде пуснат в експлоатация възможно най-скоро", каза през февруари 2022 г. министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, писаха медиите в страната.

Няколко дни по-късно от Министерството на културата в Северна Македония предложиха да се заемат с реконструкцията. Предложението беше внесено на заседание на градския съвет през март, но тогава мнозинството от съветниците гласуваха управата на Скопие сама да продължи с ремонта.

На 19 февруари Министерството на културата подписа договор със строителната компания Универсал Балкан за реконструкция на фасадата и покривното покритие на сградата на стойност 1,9 милиона евро, припомнят медиите в Северна Македония.

Залата, която доскоро в Скопие беше наричана символ на града, е построена след земетресението в Скопие на 26 юли 1963 година, в което над две трети от града са унищожени, човешките жертви са над 1000, а десетки държави изпращат помощи за възстановяване.

Универсалната зала в Скопие, която е копие на сградата на изгорелия през 1983 г. софийски цирк, е изградена през 1965 г. като дарение от България. На сайта ѝ обаче се съобщава, че изграждането ѝ става "със значителната материална/финансова помощ, в която участват над 35 държави, с чиито средства е купено съоръжението Универсална зала от фирма "Техноекспортстрой" в София. Съоръжението е построено в рамките на 10 месеца и е пуснато официално в експлоатация на 10 януари 1966 г. като център за организиране на различни културни събития.