В Париж бе организирана близо двучасова очна ставка между френски сенатор и депутатка, която го обвинява, че я е упоил без нейно знание, съобщиха за Франс прес източници, близки до случая.

Сенаторът Жоел Герийо (от парламентарната фракция "Хоризонти", съюзена с президентското мнозинство) е задържан от полицията за "даване на лице, без негово знание, на вещество, което може да промени способността му да разсъждава или да контролира действията си, за да извърши изнасилване или сексуално посегателство".

Банкер по професия, сенаторът, който заема тази длъжност от 2011 г., е секретар на Сената и заместник-председател на комисията по външни отношения, отбрана и въоръжени сили.

Депутатката от департамент Атлантическа Лоара "Сандрин Жосо (от центристката партия "Модем") все още е в състояние на шок", заяви пред АФП адвокатката ѝ Жулия Минковски.

"Тя трябваше да мобилизира невероятна физическа и интелектуална сила, за да преодолее ужаса си и в последния момент да се изскубне от тази клопка. Към това се прибави и чувството за предателство и пълно неразбиране. Жоел Герио беше неин приятел от около 10 години и тя му се беше доверила напълно", допълни Минковски.

Реми-Пиер Драй, адвокатът на сенатора, който също е избран от департамент Лоар Атлантик, смята, че "очната ставка е позволила на (неговия) клиент категорично да потвърди своята версия на фактите, което на този етап от разследването не дава възможност да се установи каквото и да било престъпление". "Разследването ще продължи по надлежния ред", допълни адвокатът на сенатора.

Според прокуратурата ищцата се е почувствала зле, след като е пила алкохол във вторник вечерта в парижкия дом на 66-годишния сенатор, с когото не е имала интимни отношения.

Според адвокатката ѝ на Сандрин Жосо, "ѝ е прилошало се след като изпила чаша шампанско", като е видяла Жоел Герио "да взема малка найлонова торбичка, съдържаща нещо бяло, в чекмеджето в кухнята му". "Тогава тя разбрала, че той е я е упоил без нейно знание", казва Минковски.

Кръвните проби, които е дала Жосо, показват наличие на екстази, съобщиха вчера от парижката прокуратура.

След това са били извършени обиски в офиса на сенатора и в дома му, където следователите са открили екстази, съобщи прокуратурата.

Разследванията се провеждат под надзора на парижката прокуратура, която е започнала разследване "за тежко углавно престъпление" - процедура, при която не е необходимо да се иска снемане на депутатския имунитет.