Адвокат, който е представлявал покойния опозиционен политик Алексей Навални и е придружавал майка му миналата седмица, когато тя се обърна към властите с молба за връщането на тялото на сина ѝ, е бил арестуван днес в Москва, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски медии.

За задържането на Василий Дубков съобщиха вестник "Новая газета Европа" и руската независима медия "СОТА", отбеляза БТА.

Близкият съюзник на покойния руски опозиционер Алексей Навални - Леонид Волков, призова във вторник руснаците да се присъединят масово на протести срещу президента Владимир Путин на 17 март, когато в страната ще се проведат избори, съобщи Ройтерс.

На 1 февруари в публикация в социалните мрежи Навални призова руснаците да протестират, като се съберат да гласуват по едно и също време - по обяд на 17 март, под надслов "Обяд срещу Путин". Хората ще могат да демонстрират съпротива без да рискуват арести, защото ще се редят на опашките пред изборните секции в рамките на закона.

Във видеообръщение, публикувано в платформата "Ютюб", Волков заяви, че призивът за протест е бил "пряк политически завет на Навални" и последен призив да се предприемат действия.

Снимка: AP/БТА

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че последователите на Навални са известни с "провокативните" си призиви за нарушаване на закона и че ще има последици за онези, които се вслушват в тях.

"Това е много опасна практика и ще има правни последици за онези, които откликват на тези призиви", заяви Песков.