Германската полиция днес съобщи, че е арестувала трима ислямисти, за които се предполага, че са планирали нападение в новогодишната нощ срещу катедралата в Кьолн с помощта "на автомобил", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Заподозрените принадлежат към "ислямистки групи", обясни на пресконференция регионалният министър на вътрешните работи Херберт Ройл.

Германските власти съобщиха по-рано, че се получили сведения за възможни терористични атаки на ислямистка групировка на Нова година. Мерките за сигурност около прочутата катедрала бяха затегнати още преди рождественските празници. Тя е затворена за туристи до второ нареждане.

Трите ареста за извършени в Дуисбург, Херне и Дюрен в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Били са претърсени и апартаментите на тримата задържани в тези градове. Не бяха съобщени подробности за самоличността им.

По мнението на началника на полицията в Кьолн Йоханес Херманс предполага се, че всичките задържани заподозрени - включително таджикът, който беше арестуван миналата седмица - принадлежат към по-голяма мрежа, включваща хора в цяла Германия и в други европейски държави, съобщи германската информационна агенция ДПА.

Предполага се, че нападението е трябвало да бъде извършено с автомобил.

Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл нарече задържането успех, за който би искал да благодари на разследващите. Ислямистките екстремисти винаги са били активни, но в момента са по-активни от обичайното, заяви Ройл. "Полицията винаги се опитва да бъде няколко крачки напред", добави той.

На 23 декември вечерта германската полиция претърси Кьолнската катедрала след предупреждение за опасност от нападение в новогодишната нощ. Вестник "Билд" писа тогава, че службите за сигурност на Австрия, Германия и Испания са получили сведения, че група ислямисти искат да извършат няколко атентата в Европа, вероятно на Нова година и Коледа.

На 26 декември полицията съобщи, че един мъж е задържан с мярка за неотклонение "задържане под стража" във връзка с евентуален заговор за нападение срещу емблематичната Кьолнска катедрала в новогодишната нощ.

Миналата неделя полицията задържа петима мъже при претърсване на апартамент в град Везел, на около 100 км северно от Кьолн. Четирима от тях по-късно бяха освободени, но един 30-годишен етнически таджик остана в ареста, за да се "предотврати опасността", се казва в изявление. Окръжен съд потвърди заповедта за задържане до 7 януари по искане на полицията в Кьолн.

Засиленото полицейско присъствие в празничната новогодишна вечер има за цел да се предотвратят всякакви възможни нападения каза на 29 декември Мартин Лоц, началник на полицейските сили, които отговарят за поддържането на реда в тази зона на Кьолн. Той не пожела да разкрие повече подробности.

Полицейският началник предупреди празнуващите да не се изненадват, ако срещнат из града полицаи с автомати. "Знам, това може да събуди безпокойство", каза началникът на органите на реда, но добави, че мярката е необходима за гарантирането на безопасното посрещане на Новата година от гражданите.