Двама души са били арестувани по силата на Закона за официалните тайни във връзка с обвиненията, че специалист по парламентарни изследвания е шпионирал за Китай, съобщи британският в. "Сънди таймс", цитиран от ДПА и БТА.

Предполага се, че въпросният човек е имал връзки с няколко високопоставени депутати от торите, включително с държавния министър на сигурността Том Тугендат и председателката на комисията по външните работи към Камарата на общините Алиша Кърнс.

Специалистът по парламентарните изследвания е бил арестуван заедно с още един мъж на 13 март, информира "Сънди таймс".

Разследването се води от служители на отдела за борба с тероризма към лондонската полиция, от чиято компетенция са престъпленията, свързани с шпионаж.

Единият мъж, на възраст над 30 години, е бил арестуван в Оксфордшир на 13 март, докато другият, над 20 г., е задържан в Единбург, уточняват от Скотланд Ярд.

"Извършен е обиск в жилищата на двете лица, както и на трети адрес в Източен Лондон", се казва в изявление на отдела.

Двамата мъже са били държани в полицейски участък в Южен Лондон, докато не бъдат пуснати под гаранция до началото на октомври.

Твърди се, че Тугендат не е имал никакъв контакт с арестувания специалист по парламентарни изследвания, преди да стане държавен министър на сигурността през септември миналата година.

Кърнс отказа коментар, като отбеляза: "Въпреки че отчитам обществения интерес, всички ние сме длъжни да гарантираме, че работата на властта не е застрашена".