Беларуската полиция заяви днес, че е извършила арести и е използвала водно оръдие срещу демонстрантите, излезли отново с десетки хиляди из улиците на Минск, протестирайки срещу фалшифицираното според тях преизбиране на президента Александър Лукашенко на 9 август, предаде Франс прес.

Безпрецедентното протестно движение събира всяка неделя оттогава десетки хиляди демонстранти въпреки репресиите на властите. Днес следобед руската агенция Интерфакс съобщи за над 100 000 участници в шествие, посветено този път на "политическите затворници" в страната, допълва БТА.

Независимият беларуски новинарски сайт Tut.by информира за десетки хиляди протестиращи и разпространи кадри с внушителни колони демонстранти и море от знамената на опозицията. Също като всяка неделя властите изпратиха на мястото мнозина бойци от силите за борба с безредици и бронирани коли. Те ограничават достъпа до мобилен интернет и движението на транспорта, за да възпрепятстват хората да се съберат.

Снимка: БТА/AP

"В Минск бе използвано водно оръдие", заяви за АФП говорителката на беларуското вътрешно министерство Олга Чемоданова и добави, че полицията е задържала хора, без да уточни колко са те. Правозащитници от центъра "Вясна" съобщиха, че разполагат с информация към момента за 103-ма участници в протеста. Центърът публикува на сайта си списък с имената им, който постоянно се обновява, предаде ТАСС. Сред задържаните е членът на опозиционния координационен съвет Олга Шпарага.

В петък Минск анулира акредитациите на всички чуждестранни медии, което затруднява отразяването на протестите, припомня АФП.

Снимка: БТА/AP

Много граждани са получили освен това послания от вътрешното министерство с предупреждение да не участват в неразрешени събирания. "Не правете грешка!", се казва в тях.