Бившият президент на Франция Никола Саркози бе признат за виновен от Парижкия апелативен съд за незаконна финансиране на кампанията за неуспешния опит да бъде преизбран през 2012 г., предаде Ройтерс. Така съдът потвърди присъдата, издадена на по-ниска инстанция.

Той бе осъден на една година затвор, половината от нея условно, която може да бъде излежана и по-алтернативен начин - с електронна гривна без да се влиза зад решетките, предаде БНР.

Саркози, президент от 2007 до 2012 г., остана влиятелна фигура сред консерваторите и е в приятелски отношения с настоящия държавен глава Еманюел Макрон въпреки серията от процеси и разследвания на финансирането на кампанията му.

Той винаги е отричал обвиненията, че партията му "Републиканците" е работила с фирма за връзки с обществеността "Бигмалион", за да скрие истинските разходи за кампанията му - белязана от пищни шоу събития.

По време на изслушването Саркози хвърли вината върху някои членове от предизборния си екип: "Не съм избирал нито един доставчик, не съм подписал нито една оферта, нито една фактура", заяви той пред съда.

Франция има строг лимит за разходите за кампания. Прокурорите твърдят, че фирмата е издала фактура на "Републиканците", а не на кампанията. Те твърдят, че Саркози е похарчил 42,8 милиона евро за своята кампания през 2012 г., което е почти два пъти повече от разрешената сума.