Италия, третата икономика в еврозоната, днес е на път да повери съдбата си в ръцете на две антисистемни и евроскептични партии - Движение Пет звезди на Луиджи ди Майо и Лига на Матео Салвини. Двете партии постигнаха споразумение за управление вчера и се очаква да обявят днес името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство, предаде Франс прес.

Ди Майо от "Движението 5 звезди" е провел кратък телефонен разговор с главния секретар на президентството, за да съобщи, че той и лидерът на Лигата Салвини са готови да докладват на държавния глава за постигнатите договорености, включително името на бъдещия премиер.

Кандидатът трябва да бъде утвърден от президента, който може да обяви номинацията още в началото на седмицата. Това ще бъде "политик, а не технократ", заяви Ди Майо.

По-късно днес лидерите на двете партии ще се срещнат с президента на Италия Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале. Те ще запознаят държавния глава с детайлите от постигнатото между тях споразумение.

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години.

Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение Пет звезди.