Китай обмисля да предостави оръжия на Русия в подкрепа на нейната офанзива в Украйна, предупреди днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес и БТА.

Блинкън заяви това днес след вчерашната си среща с най-високопоставения китайски представител по въпросите на външната политика Ван И, член на Политбюро на управляващата комунистическа партия.

"Разговаряхме за войната, водена от Русия, и за безпокойствата, които имаме във връзка с факта, че Китай обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия", каза ръководителят на американската дипломация пред телевизия Си Би Ес. Помолен да даде повече подробности, той отговори лаконично: "Предимно оръжия."

Държавният секретар на САЩ не разкри конкретни данни в подкрепа на своите твърдения, но предупреди за сериозни последици за Китай, ако подпомогне във военен план Русия.

Китайски компании вече предоставят "несмъртоносна помощ" на Москва, добави той.

Снощи Блинкън и Ван И се срещнаха в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността - разговор, определен от Държавния департамент на САЩ като "откровен и директен".

Вчера на форума американската вицепрезидентка Камала Харис вече постави китайския неутралитет под въпрос. Съединените щати са "разтревожени от факта, че Пекин задълбочи отношенията си с Москва от началото на войната", подчерта тя, цитирана от АФП.

Ван И от своя страна е казал по време на неофициалния разговор, че Китай се придържа към принципите, насърчава мирните преговори и винаги е играл конструктивна роля, заяви днес говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от Синхуа.

"Ние никога няма да приемем соченето с пръст и дори принудата от страна на САЩ по въпроса за китайско-руските отношения", изтъкнал Ван.

Оръжейните доставки за Украйна бяха водеща тема на завършилата днес тридневна конференция в Мюнхен.

Американски конгресмени и от двете партии казаха, че украинските представители на форума са ги призовали да настояват пред президент Джо Байдън Вашингтон да даде на Киев изтребители Ф-16, съобщи Ройтерс.