Ръководството на Съвета за висше образование (СВО) в Турция реши да не бъдат приемани нови студенти в катедрите по френски език и литература и френска филология до ново решение, предаде турската агенция ИХА, цитирана от БТА.

Съветът се позова на отсъствието на реципрочност от страна на Франция по въпроса за преподаване на турски език във френски ВУЗ и на съотношението "образование-реализация".

Вече обучаваните по специалността студенти ще продължат образованието си безпроблемно.

Турски медии свързаха решението на СВО с френския манифест, в който мюсюлмани се приканват да осъдят определени стихове в Корана, възприемани като антиеврейски и антихристиянски. Според електронното издание на в. "Акшам" решението на СВО е "реакция от Турция към Франция заради манифеста".

Манифестът бе подписан от 300 известни френски личности, които приканват влиятелните мюсюлмани да осъдят антиеврейски и антихристиянски текстове в Корана като остарели, така че "никой вярващ да не може да се позовава на свещен текст, за да извършва престъпление".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окачестви манифеста като фашистки и сходен с идеологията на екстремистката групировка "Ислямска държава". Ердоган намекна, че други свещени книги съдържат спорни бележки, като каза: "Ако те ги бяха прочели, вероятно щяха да поискат Библията да бъде забранена, но те нямат подобно опасение".

Опозиционните партии в Турция също заклеймиха манифеста.