С 21 топовни залпа Анкара приветства иракският премиер Адел Абдел Махди. Той пристига в Турция за среща на 4 очи с президента Реджеп Тайип Ердоган. Визитата е водеща тема в турския печат.

Махди е приет в президентския дворец Бештепе, информира в. "Стар", цитирана от БТА. Те обсъдиха редица въпроси, като акцентът са двустранните отношения, борбата срещу тероризма и възстановяването на Ирак. 

Разговорите на четири очи бяха последвани от среща на делегациите на двете страни и вечеря ифтар. На съвместна пресконференция след ифтара Ердоган съобщи, че Турция и Ирак са подписали договор за военно сътрудничество. Той добави, че министрите на отбраната и шефовете на разузнаването на двете страни ще се срещнат в скоро време, за да обсъдят различни детайли от споразумението.

Договорихме се да участваме във възстановяването на Ирак и в развитието на районите, засегнати от окупацията на ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и да създадем търговски коридор в южната част на Ирак, посочи турският държавен глава.

Той изтъкна, че Анкара и Багдад са на еднакво мнение относно запазването на териториалната цялост на Сирия.

Лидерите на Турция и Ирак обсъдиха вчера и сътрудничеството в сферата на енергетиката, като изтъкнаха значението на заработването отново на петролопровода Киркук - Джейхан, който преди няколко години бе взривен при атака на терористичната групировка ДАЕШ.

Иракският премиер изтъкна вчера, че Багдад "никога няма да позволи от територията на Ирак да произлизат заплахи за Турция".

Ердоган и Абдел Махди обсъдиха борбата срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. Групировката има бази в Северен Ирак.

Лидерите дискутираха подробно плановете за възстановяване на Ирак след тригодишната война с ДАЕШ. Възстановяването ще включва строителни дейности в градовете, разрушени от ДАЕШ, възстановяването и изграждане на пътища, сгради, електропроводи и др.

Ердоган и Абдел Махди обсъдиха и проблема, свързан с недостига на вода в Ирак.

В последно време отношенията между Турция и Ирак се активизираха с редица срещи на високо ниво. В края на април турският външен министър Мевлют Чавушоглу бе на посещение в Ирак, където се срещна с иракския си колега. През януари иракският президент Бархам Салих бе на официално посещение в Турция и се срещна с Ердоган, отбелязва в. "Сабах".