"Решителен отговор на заграбването на петрол". Под това заглавие турският в. "Айдънлък" цитира турската реакция към САЩ по повод споразумение между кюрдската коалиция Сиийски демократични сили /СДС/ и американската компания Делта кресънт енерджи за модернизация на нефтените находища в Североизточна Сирия.

Турция, според която СДС е съставена от терористични формирования, твърдо осъди стъпката като действие, финансиращо тероризма, пише "Айдънлък". На договора с американската фирма реагира и самата Сирия, заявявайки, че споразумение, насочено срещу суверенитета на Сирия, има характера на "кражба в пълния смисъл на думата".

Според турския вестник действията на САЩ имат за цел да осигурят "икономическа автономия" на ПКК/ПДС (Кюрдската работническа партия /ПКК/ и сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз, чието военно крило е доминираща сила в коалицията СДС. Анкара разглежда двете организации като разклонения на една и съща терористична групировка).

"Игри с петрола заради автономия!", гласи заглавието по темата на в. "Йеничаг". Вестникът отбелязва, че турското външно министерство е окачествило "мръсното споразумение" като "стъпка, унищожаваща териториалната цялост, единство и суверенитет на Сирия и влизаща в обхвата на финансиране на тероризма". Посрещаме със съжаление подкрепянето на тази стъпка от САЩ и я смятаме за абсолютно недопустима, заяви още ведомството.

Сирийският режим също не прие с мълчание договора, пише още "Йеничаг". Според сирийското външно министерство той представлява споразумение между "крадци, които заграбват, и крадци, които продават" и няма правна стойност. "Това е вражески акт на САЩ, имащ за цел да заграби природните богатства на Сирия", заяви сирийското МВнР, цитирано от вестника.

"Какъв пазарлък направихте в Кандил", пита в заглавие "Йени шафак", визирайки район в Иракски Кюрдистан, където бойците на ПКК имат бази. Вестникът твърди, че американската компания Делта кресънт енерджи е свързана с ЦРУ и е параван за действия на американската администрация. Според изданието американска делегация е посетила и района на планината Кандил в Ирак, след като е било подписано споразумението със сирийските кюрди. Там представителите на САЩ се срещнали с "главатари на ПКК", посочва още вестникът, питайки се каква сделка се е пръкнала от разговорите.

"САЩ и ПКК станаха партньори", пише в заглавие по темата и "Йени месаж". Този вестник помества и коментара на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/ - военното разклонение на Партията на демократичния съюз /ПДС/. Според СЗН договорът с американската компания е "политическо признание за автономно кюрдско ръководство" в Сирия и "гаранция, че армията на САЩ ще продължи да присъства" в района.

Турските вестници обръщат внимание, че изявлението за петролната сделка е било направено от сенатора републиканец, Линдзи Греъм, за когото отбелязват, че е известен с критичността си към Турция. Греъм е казал, че е бил информиран за договора за "модернизация на петролните находища в Североизточна Сирия" от Мазлум Кобани, лидера на СЗН, и е попитал държавния секретар Майк Помпейо доколко администрацията подкрепя споразумението. Помпейо е отговорил утвърдително, като посочил, че сделката е отнела малко по-дълго от това, на което се надявали американците, и в момента е в процес на изпълнение.

Според в. "Докуз сютун" със сделката СЗН/ПКК са завзели природни ресурси на Сирия и са показали ясно сепаратистките си домогвания. Вестникът определя Делта кресънт енерджи като "терористична фирма" и цитира мнението на турското МВнР, че с подкрепата си за договора "Вашингтон потъпква международното право".