Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува европейските страни, тъй като отделят все по-малко внимание на въпроса, свързан с Крим, предаде ТАСС.

Турция не признава и няма да признае анексирането на Крим. Виждаме, че западните страни започнаха да забравят за Крим. Ако днес забравите Крим, а утре нещо се случи с Украйна, вие ще бъдете отговорни за това, заяви снощи Чавушоглу.

Изказването си турският външен министър направи по време на вечеря в Центъра за култура и помощ за кримските татари в Анкара, информира турската агенция Ихляс, цитирана от БТА.

На вечерята присъстваха министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин, който е на работно посещение в Турция, и депутатът от Върховната Рада Мустафа Джемилев.

Преди дни канцлерът на Германия Ангела Меркел беше попитана в Бундестага от депутат от партия "Алтернатива за Германия" дали изключването на Русия от Г-8 е било правилно и дали е добре да се възстанови този формат.

В отговор канцлерът отбеляза, че страните, които влизат в Г-7, се придържат към общи ценности, включително спазването на международното право. Според Меркел анексирането на Крим от Русия е било "крещящо нарушение" на международното право.

Пред Австрийската национална телевизия Путин наскоро (преди визитата си във Виена за среша с канцлера Себастиан Курц) защити ролята на Русия в конфликта с Украйна.

В Украйна е бил организиран "противоконституционен, въоръжен държавен преврат и властта е беше завзета". Законно разположеният в Крим военен контингент, единствено е допуснал "независими и свободни избори", коментира руският президент.

На въпроса какво трябва да се случи, за да върне Русия обратно Крим, Путин заяви категорично: "Тези условия не съществуват и не е възможно да съществуват."