Списанието се появи по павилионите във ФРГ днес и това е първото му издание на чужд език.

"Шарли ебдо" рекламира пускането на броя с постер, на който Меркел е седнала на тоалетната с вестника в ръце, а надписът гласи: "Шарли ебдо, отпускащо е".

Вижте карикатурата >>>

На корицата на първия немскоезичен брой на френския сатиричен вестник има друга карикатура на Меркел. Тя е качена на автомонтьорска хидравлична платформа.

"С нов ауспух ще изкара още четири години", казва застаналият отдолу механик с униформа на "Фолксваген" - автомобилния концерн, разтърсен от скандала с манипулираните газови емисии на произведени от него коли.

Вижте карикатурата >>

Карикатуристът и издател Лоран Сорисо, известен като Рис, тежко ранен при нападението през януари 2015 година, вярва, че в Германия има пазар за "Шарли Ебдо”.

"Хуморът е навсякъде, дори в Германия”, каза Рис пред телевизия ARD, цитиран и от БГНЕС. Рис изтъква, че този експеримент е опит за намиране на нови почитатели на списанието, които да помагат то да бъде защитавано.

На 7 януари 2015 г. братята Саид и Шериф Куаши, френски граждани от алжирски произход, убиха 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник в Париж.

След кървавото нападение в редакцията на вестника, сега "Шерли Ебдо” се прави на тайно място. Немското издание ще се редактира от 33-годишна берлинчанка, която по съвет на колегите си, ще използва псевдонима Минка Шнайдер.

Пред "Зюддойче цайтунг” Шнайдер припомня, че движението за солидарност  "Je suis Charlie" е било особено силно във федералната република. Броят е отпечатан на 16 страници в тираж от 200 000 броя и включва главно статии и карикатури, преведени от френски, но редакторите смятат да подготвят и отделно съдържание за пазара във ФРГ.

Медиите в Германия приветстваха пристигането на "Шарли Ебдо”, който ще се съревновава с "Титаник” и  "Ойлешпигел”.
Всекидневникът "Франкфуртер рундшау” изтъкна, че независимо, че френското сатирично списание гордо прескача границите на добрия вкус, присъствието му в Германия трябва да се приветства.

Хуморът на "Шарли Ебдо” е изтънчен колкото валяк, а неговата безочливост, особено стане ли дума за релиии, е легендарна, коментира "Франкфуртер рундшау”. "Списанието е наистина нагло. От 1 декември негов обект са и германските читатели. Какво да кажем? Много просто: Добре дошъл, "Шарли Ебдо”!”, пише изданието.