Той определи политиката на германския канцлер като "погрешна" и "опасна", цитира го германският в. "Ханделсблат", предаде БТА.

Според Лафонтен, който е бивш министър на финансите и бивш председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), е малко вероятно предложенията на Меркел и френския президент Никола Саркози да успеят да ограничат кризата в еврозоната.

Политикът признава, че изпитва "тревога и определено примирение", че политиката все още не е в състояние да сложи край на машинациите на банките. Докато "банките приличат на казина, а правителствата пречат да се вземат правилни решения", няма да бъде възможно въвеждането на такса върху финансовите транзакции, посочва още Лафонтен.
След като Германия, като водеща европейска икономика провежда дъмпингова политика във възнагражденията, то системата не може да работи. Заради "погрешната й политика" Меркел може да бъде определена като "най-опасната жена в Европа", заключава политикът.

В същото време допитване до общественото мнение, оповестено от държавната телевизия А Ер Де, показва, че мнозинството германци се съмняват в способностите на канцлера да се справи с настоящата финансова криза, съобщи БГНЕС. На въпрос каква степен на доверие имат в Ангела Меркел и германското правителството 55% са отговорили "малко доверие", а 20% "нямат никакво доверие", сочат данните на института Infratest dimap. Само 19 на сто имат "голямо доверие" в Меркел и кабинета, а 3% имат "много голямо доверие".
3% от участниците в допитването не са дали отговор, сочат данните.

Анкетата е осъществена сред 1000 души, след срещата на Меркел и Саркози. Според изследването германците изпитват още по-малко доверие към френския президент за справяне с кризата.