Левият популист Андрес Мануел Лопес Обрадор е победител в състоялите се вчера президентски избори в Мексико. Това сочат прогнози на анкети "екзит пол", предаде Ройтерс.

Според анкетата на мексиканския вестник "Ел Финансиеро" следващият по резултат е Рикардо Аная от консервативната Партия на национално действие с 27 процента. Според други подобни анкети Обрадор получава между 43 и малко над 58 на сто.

Минути след затварянето на избирателните секции кандидатът на управлявалата досега Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде призна поражението си от 64-годишния бивш столичен кмет.

"Според информацията, която е обществено достояние, Институционно-революционната партия не е победител на днешните президентски избори. Към момента трябва да приемем, че Андрес Мануел Лопес Обрадор е спечелил мнозинството. Той ще има отговорността да води изпълнителната власт и за доброто на Мексико му пожелавам успех", каза Меаде.

Рикардо Аная от Партията на национално действие също призна победата на Меаде и каза, че му е честитил в разговор по телефона.

Избирането на Обрадор за президент слага началото на ново управление, което наследява напрегнати отношения със САЩ и критично отношение на неспокойните инвеститори, отбеляза Ройтерс. (КТ)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече поздрави Андрес Мануел Лопес Обрадор, че е станал "следващият президент" на Мексико. В "Туитър" Тръмп написа, че "няма търпение" да работи с него и че "може да бъде направено много" за доброто на Мексико и САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес