Американски специален прокурор разкритикува Федералното бюро за разследване (ФБР) за начина, по който е разследвало кампанията на Доналд Тръмп за президентските избори през 2016 г. и предполагаемите му връзки с Русия, предаде Ройтерс.

В доклад, публикуван вчера, и е разчитало прекалено много на сведения, предоставени от политически съперници на Тръмп, пише БТА.

През 2016 г. милиардерът си осигури номинацията на Републиканската партия, след което победи на президентските избори демократката Хилари Клинтън. След това срещу Тръмп бяха отправени обвинения, че Русия е помогнала за неговия успех, и той стана обект на разследване за предполагаем таен сговор с Москва.

Докладът бележи края на четиригодишно проучване, което Дърам започна през май 2019 г., когато тогавашният главен прокурор на САЩ Уилям Бар му повери задачата да направи проверка за потенциални грешки от страна на ФБР при разследването "Ураган от кръстосан огън" за потенциални контакти между предизборния щаб на републиканеца и Русия. Впоследствие разследването "Ураган от кръстосан огън" бе поето от специалния прокурор Робърт Мълър, който през март 2019 г. стигна до извода, че няма доказателства за престъпен заговор между кампанията на Тръмп и Москва, припомня Ройтерс.

В своя доклад, разпростиращ се на 306 страници, Дърам заключава, че американското разузнаване и правоприлагащи органи не са разполагали с никакви "реални доказателства" за тайно сътрудничество между предизборния щаб на републиканеца и Русия.

Снимка: БТА

Прокурорът ветеран обвинява също така ФБР, че се е отнесло по различен начин в сравнение с други политически деликатни разследвания, включително няколко, насочени срещу Хилари Клинтън. Клинтън и други служители например са били предупреди, че са възможни мишени на чуждестранни намеса, а Тръмп - не, преди бюрото да започне да разследва четирима представители на кампанията му.

"(Министерството на правосъдието) и ФБР не успяха да бъдат на висотата на важната си мисия да се придържат стриктно към закона във връзка с определени събития и дейности, описани в този доклад", пише Дърам. Той отчита, че високопоставени служители на бюрото са показали "сериозна липса на аналитична критичност към информацията, която са получили, особено от политически обвързани физически и юридически лица."

Снимка: БТА

В отговор на доклада ФБР каза, че още преди известно време вече е внесло десетки корекции в своята работа.

Тръмп от своя страна изрази задоволство от заключенията на Дърам.

Тръмп, който има редица проблеми с правосъдието, вероятно ще използва доклада като политически коз по време на кампанията си за президентските избори в САЩ догодина. Той се надяваше Дърам да публикува своите заключения още преди последните избори през ноември 2020 г., на които бе победен от демократа Джо Байдън, за да натрупа политически точки срещу съперника си.