Представители на въоръжените сили на САЩ и Китай проведоха разговори на Хавайските острови, предаде Ройтерс, като се позова на Пентагона.

В съобщението се уточнява, че срещата се е състояла по-рано тази седмица. Американските и китайските военни са обсъдили как въоръжените сили на двете световни суперсили могат да оперират в безопасна среда.

В телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин във вторник президентът на САЩ Джо Байдън се опита да успокои напрежението около Южнокитайско море, отбелязват Ройтерс и БТА.

На срещата си през ноември в Сан Франциско Байдън и Си се споразумяха за възобновяване на преките контакти между въоръжените сили на Съединените щат и Китай.

Разговорите между американски и китайски военни са се провели в Хонолулу, щата Хавай, в сряда и четвъртък, пише в съобщението, публикувано от министерството на отбраната на САЩ вчера. Срещата е била първата по рода си от 2021 г.

Трендът към сближаване и в икономиката потвърди срещата на министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън с китайския вицепремиер Хъ Лифън в Гуанчжоу.

Съединените щати и Китай ще създадат форум за обсъждане на балансиран икономически растеж във вътрешен и международен план, обяви днес американската министърка на финансите Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Тя съобщи новината след среща в Гуанчжоу с китайския вицепремиер Хъ Лифън.

"Този обмен ще улесни диалога за макроикономически дисбаланси, включително връзката им с (производствения) свръхкапацитет, и възнамерявам да използвам тази възможност, за да се застъпя за равни условия за американските работници и фирми", каза Йелън в изявление.