Стражевият съд на руския Черноморски флот "Пытливый" контролира действията на американския десантен кораб USS Fort McHenry, който вчера влезе в Черно море, съобщи министерството на отбраната в Москва. "Пытливый" изпълнява комплекс от мероприятия по контрол на действията на десантния съд на ВМС САЩ Fort McHenry", уточняват от министерството.

Според данните на ведомството, американският кораб се намира в акваторията на Черно море от 21 ч. московско време на 6 януари. Към 9,30 ч Fort McHenry е влязъл в най-голямото пристанище на Румъния Констанца, съобщават още от руското министерство на отбраната.

Снощи от пресслужбата на Шести американски флот съобщиха в Туитър, че десантният кораб на ВМС на САЩ USS Fort McHenry от състава 22-ра морска експедиционна група преминава през Дарданелите в Черно море. Обясненията са, че той ще "патрулира" в акваторията на Черно море заради нарасналото напрежение след инцидента в Керченския пролив.

По-рано специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър заяви, че Вашингтон трябва да разгледа възможността за увеличаване на своето присъствие в Черно море. Волкър добави, че не изключва допълнителни доставки на смъртоносни оръжия за Украйна, припомнят руски медии.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза по този повод, че подобни заявления имат "немиротворчески характер и не са насочени към сближаване на позициите вътре в украинското общество".

Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, отношенията между Москва и Вашингтон са станали жертва на провокацията, устроена от украинските власти в Керченски пролив.

Корабоплаването в проливите Босфора и Дарданелите се регулира от конвенцията от Монтрьо от 1936 г. В мирно време черноморските държави има право да прекарват военни кораби през проливите, след като предварително са уведомили турската държава. За страни извън региона има редица ограничения, като едното от тях е, че военен кораб на нечерноморска държава може да прекара в акваторията на Черно море до 21 дни. Турция може да затвори проливите единствено в случай на война, при това за кораби на всички воюващи страни.