Американската армия ще изпрати авиоекип, за да помогне на Индонезия да открие изчезнала подводница с 53-ма моряци, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

Американското министерство на отбраната заяви в комюнике че е "дълбоко натъжено" от новината за изчезването в сряда на подводницата по време на военни учения.

След апел на индонезийското правителство изпращаме въздушно-десантни сили да съдействат в търсенето на изчезналата подводница, заявиха от американското министерство.

Очаква се шефът на Пентагона Лойд Остин днес да разговаря с индонезийския си колега Прабово Субианто за други средства, които САЩ биха могли да предложат, за да помогнат, каза Кърби.

Издирването е съсредоточено в район на петролен разлив северно от остров Бали, където се е потопила подводницата, каза говорител на военноморския флот.

Плавателният съд изчезна в сряда, като се предполага, че се намира на 700 метра дълбочина, а времето за намирането му е ограничено заради свършващия кислород на 53-членния екипаж.