Американски апелативен съд сне ограниченията за всякакви публични коментари от страна на участниците във федералния процес срещу Доналд Тръмп за предполагаемите му незаконни опити да манипулира в своя полза резултатите от президентските избори в САЩ през 2020 г., докато не бъде взето решение по жалбата на бившия президент, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

През октомври Таня Чъткан, съдията по федералния процес, чието начало е насрочено за 4 март 2024 г. във Вашингтон, наложи редица ограничения върху публичните коментари по адрес на прокурори, съдебни служители и свидетели по делото, засягащи както обвинението, така и защитата.

Действието на тези ограничения беше спряно за кратко след обжалване от страна на адвокатите на Доналд Тръмп, след което беше възстановено на 29 октомври, след като бяха изслушани аргументите и на двете страни.

В четвъртък вечерта Тръмп подаде нова жалба до Федералния апелативен съд на окръг Колумбия, който удовлетвори искането му за спиране на действието на ограниченията до произнасяне на съда по делото и насрочи изслушване за 20 ноември.

Съгласно ограничителното решение на съдия Чъткан, чието действие вече е спряно, бяха забранени изявленията срещу прокурори и потенциални свидетели по делото. В миналото Доналд Тръмп е наричал специалния прокурор Джак Смит, който повдигна обвинението срещу него по това дело, "умопобъркан лунатик" и "гангстер", отбелязва Ройтерс.