Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.

Денис Пушилин: Руските сили вече контролират над 75% от Бахмут

Назначеният от Русия ръководител на част от Донецка област днес заяви, че руските сили контролират над 75% от обсадения град Бахмут, предаде Ройтерс.

Битката за Бахмут е една от най-кървавите в хода на продължаващата вече 13-ти месец война и е сравнявана с Първата световна война заради големия брой жертви от двете страни, отбелязва агенцията.

Лидерът на т.нар. Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин публикува в "Телеграм" кадри, на които се вижда как посещава малкия миньорски град, където боевете бушуват още от лятото. Пушилин е застанал сред руини и е облечен със защитна екипировка, а на заден план се чуват експлозии.

Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди локацията или датата на заснемане на видеото чрез независим източник.

"Мога да кажа с абсолютна сигурност, че повече от 75% от града са под контрола на нашите части", заяви Пушилин пред телевизия "Россия-24". Той обаче предупреди, че е прекалено рано да се говори за пълното падане на Бахмут.

Русия казва, че завладяването на Бахмут ще отвори възможността за бъдещи офанзиви из цяла Украйна, докато Киев и Западът изтъкват, че значението на вече разрушеният град е чисто символично, пише БТА.

В друго видео, заснето в неназована подземна локация, се вижда как Пушилин награждава бойци от частната военна компания "Вагнер", които оглавиха настъплението срещу Бахмут.

Русия и Украйна си размениха общо над 200 военнопленници

Русия и Украйна си размениха голям брой военнопленници, след като се споразумяха Москва да освободи 100 украинци срещу 106 руснаци, предаде Ройтерс.

Андрий Ермак, началник на канцеларията на Володимир Зеленски, написа в "Телеграм", че сред освободените украински военнопленници има защитници на Мариупол и на намиращия се там завод "Азовстал".

Руското министерство на отбраната заяви, че пленените военнослужещи са били разменени след преговори.

Киев и Москва периодично извършват подобни размени, като това е рядък пример за директен контакт между враждуващите страни, отбелязва Ройтерс.