Тийнейджърите, които прибягвали до това опасно развлечение, смятали, че по този начин ще постигнат по-бързо опиянение, цитира БТА френския вестник БТА.
Всъщност сипването на алкохол в очите първо го измислили британски ученици и после френските тийнейджъри го копирали, разказват френски психиатри и медици.

То е рекламирано и в клипове в сайта за видеообмен YouTube. Според френския психиатър Патрис Ер, автор на книга за алкохола и подрастващите, младежите, които сипват алкохол в очите си, искат да впечатлят околните.
Специалистът предупреждава, че го правят дори деца на 11-13 години.

Според председателя на Френското дружество по офталмология доктор Жан-Антоан Бернар сипването на алкохол в очите не покачва нивото на алкохол в кръвта. По този начин не може да се стигне до бленуваното опиянение, защото абсорбирането на алкохола от окото е много слабо в сравнение с това при пиенето на алкохола, допълва специалистът.

Той подчертава, че експериментът е опасен за очите. Повторението му може да повреди сериозно повърхността на окото. Дори и еднократното сипване на алкохол в окото може трайно да наруши зрението, казва доктор Бернар.
Например при човек, изпаднал в алкохолна кома, сипаният в окото алкохол се задържа там известно време и уврежда роговицата.