Али Бабаджан - бивш министър на икономиката и бивш ръководител на турската дипломация в правителства, оглавявани от сегашния турски президент Реджеп Тайип Ердоган, официално обяви днес създаването на своя политическа партия с надеждата да привлече привърженици, разочаровани от Ердоган, който властва в страната от 2003 г. насам, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Али Бабаджан, на 52 години, представи своята партия Демокрация и напредък /ДЕВА/ на церемония в Анкара. Абревиатурата ДЕВА на турски означава "лекарство".

В реч Бабаджан се обяви за нова конституция, засилваща разделението на властите, отслабено след преминаването през 2018 г. към президентска система на управление. Той призова за предприемане на икономически реформи и разширяване на свободите.

"Дошъл е часът на демокрацията, часът на прогреса е дошъл", заяви той. "Ние сме срещу поляризиращи речи, белязани от заплахи", добави той в завоалирана атака срещу Ердоган, когото опонентите му обвиняват в брутален стил.

Бабаджан е уважаван от пазарите заради стабилността на икономиката в Турция, когато той бе министър на икономиката /2002-2007/. По-късно той стана министър на външните работи, а след това вицепремиер.

Бабаджан, който е сред учредителите на ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган, подаде оставка миналата година заради "дълбоки разногласия" с ръководството на партията и изтъкна необходимостта от "нова визия" за Турция.

Бабаджан е по-известен с технократския си профил и премерен тон, отколкото с ораторските си качества и харизма.

Но компетентността му по икономическите въпроси би могла да привлече някои избиратели, разочаровани от ПСР, в момент, когато Турция преминава през труден период с нестабилна валута, повишена инфлация и безработица.

Наблюдателите се питат дали бившият турски президент Абдуллах Гюл ще се присъедини към партията на Бабаджан, но той не фигурира в списъка на учредителите на новата партия, представен днес.

Създаването на партия ДЕВА крие риск да разцепи още повече ислямо-консервативното движение в Турция, отбелязва АФП. През декември бившият премиер Ахмет Давутоглу основа своя партия - Партия на бъдещето, сочена като алтернатива на ПСР.

Много от учредителите на партия ДЕВА са нови имена, като най-малко 30 процента са жени, а 20 процента са на възраст под 30 години, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".

В списъка на учредителите са бившите министри от ПСР Садуллах Ергин и Нихат Ергюн, бившият депутат от Партията на националистическото действие Рамиз Онгун, бившите депутати от ПСР Идрис Шахин и Мехмет Емин Екмен, бившият ръководител на Турския статистически институт Бирол Айдемир.