Русия е готова да увеличи обемите на доставките на газ за Сърбия, съобщи днес пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Сърбия е наш партньор отдавна, който не само получава газ, но през територията на страната също така се транспортира газ. Сега се доставят около 350 милиона куб. м газ., каза Новак.

В бъдеще се разглежда възможността за увеличаване на обема на доставките, добави министърът на енергетиката. От своя страна сръбският министър на минната промишленост и енергетиката Александър Антич заяви, че Сърбия има нужда от увеличаване на доставките на газ и е заинтересована от преминаване на част от газопровода "Турски поток" през нейната територия.

"Разговорите по темата за строежа на част от газопровода към Сърбия са в дневния ред и, без съмнение, те са едни от най-важните. Сърбия е изключително заинтересована от строежа на тази част от газопровода. Аз мисля, че ние сме много близо до това", посочи Антич пред журналисти днес.

Той подчерта, че "Сърбия, съседните страни, страните от Европа, изпитват огромна нужда от нов газ".

По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му няма намерение да се отказва от руския газ в полза на по-скъпия втечнен газ, за да угоди на Запада.

Руският президент Владимир Путин е на еднодневно посещение в Сърбия днес.