Учен, който беше в центъра на скандал със злоупотреби с данни на потребители на Фейсбук, се извини за действията си, но заяви, че е смятал, че не е правел нищо нередно по това време, предаде Асошиейтед прес.

Изследователят от университета "Кембридж" Александър Коган заяви това в интервю за телевизия Си Би Ес в неделя.

Скандал разтърси Фейсбук, след като стана ясно, че аналитичната компания "Кембридж Аналитика" е използвала неправомерно данни от 87 милиона профила в социалната мрежа. Фирмата е събрала данните от Фейсбук с помощта на приложение, разработено от Коган.

Ученият трябва да се яви на изслушване пред британска парламентарна комисия днес. Комисията разследва ролята на компанията за анализ на данни "Кембридж Аналитика" в изборите в различни страни, както и в британския вот за Брекзит през 2016 г.

Коган заяви в интервюто, че е действал "твърде наивно", смятайки, че потребителите не се интересуват от това какво правят приложенията с техните данни.

"Мисля, че основната идея, която имахме - че всеки знае, но никой не се интересува - е фундаментално погрешна", посочи той. "И ако тази идея е била погрешна, то това, което правехме, също не е било правилно и разумно. Затова искрено съжалявам".

"Кембридж Аналитика" твърди, че отначало смятала, че данните са получени законно и по-късно ги е заличила по настояване на Фейсбук. Компанията каза, че не е използвала тези данни при работата си за американските избори през 2016 г.