Сенатът на Алабама подкрепи законопроект за забрана на почти всички аборти, оставяйки изключения само ако е застрашено здравето на майката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Преди това той бе одобрен от Камарата на представителите на щата и сега отива за подпис при губернатора Кей Айви - републиканка, която засега се въздържа да каже дали ще го подпише. Тя обаче е известна като силна противничка на абортите.

Законопроектът бе прокаран с 25 гласа срещу 6 и би трябвало да влезе в сила 6 месеца след подписването му от губернатора. Със сигурност обаче той ще бъде юридически оспорен от американския Съюз за граждански права и други правозащитни групи, които се зарекоха да подадат съдебен иск срещу новия закон. В резултат на такива искове подобни рестриктивни закони в щатите Кентъки и Айова вече бяха блокирани.

Гласуването в Алабама е част от кампанията, подета в редица американски щати, да бъде накаран Върховният съд на САЩ да преразгледа конституционното право на жената на аборт. През тази година закони за ограничаване на правото на аборт бяха приети в 16 щата. Губернаторите на 4 от тях подписаха закони, забраняващи аборта, ако се долови сърдечен ритъм у ембриона.

Законът, одобрен вчера в Алабама, отива още по-далече, забранявайки абортите независимо от етапа на бременността. Извършителите на абортите ще бъдат наказвани със закон от 10 до 99 години затвор, макар че жената, на която се прави аборт, не подлежи на наказателно преследване.

Щатският Сенат, мнозинство в който имат републиканците, едновременно с новия закон отхвърли поправка, внесена от демократите, която би позволила законен аборт за жени и девойки, забременели при изнасилване или кръвосмешение.

Поддръжници на забраната в Алабама заявиха, че правото на живот на нероденото дете стои над другите права, и добавиха, че биха желали да видят как съдът ще посрещне този техен аргумент.

Въпросът сега е дали Върховният съд на САЩ, в който след две нови назначения от президента Доналд Тръмп доминират консерваторите, ще отмени едно свое отсъждане по ключов казус от 1973 г., което гарантира правото на жената на аборт, отбелязва Ройтерс.

На снимката: Протестиращи срещу правото на аборт във Филаделфия, 10 май 2019 г.