Американската информационна агенция Асошиейтед прес уволни репортер по националната сигурност, който е предоставил грешна информация за ракетния удар в Полша миналата седмица, при който загинаха двама души, което доведе до широко разпространено, но неточно съобщение и материал, в който се предполага, че Русия е отговорна за инцидента, пише в. "Вашингтон Пост".

35-годишният Джеймс Лапорта е бил уволнен след кратко разследване, са потвърдили представители от агенцията пред вестника.

Експлозията на 15 ноември в полското село Пшеводув, близо до границата с Украйна, уби двама души и предизвика безпокойство в световен мащаб. Часове по-късно Асошиейтед прес публикува съобщение, в което се посочва, че неназован "високопоставен служител на американското разузнаване твърди, че руски ракети са преминали в Полша, член на НАТО, и са убили двама души".

Тази информация очевидно е била невярна. По-късно официални лица в Полша и Европейския съюз заявиха, че според тях една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса и е прелетяла през границата в Полша.

Но първоначалното съобщение на АП, изпратено до хиляди информационни агенции по света, предупреждаваше за нова страшна ескалация на руската инвазия в Украйна. Полша е член на НАТО и руска атака на нейна територия би могла да предизвика западен военен отговор съгласно член 5 от договора на организацията. Други новинарски агенции бързо разпространиха новината.

Ден по-късно АП замени материала си, в който се цитираше неназован американски служител, с бележка за корекция. В нея се казваше, че анонимният ѝ източник е сгрешил и че "последвалите репортажи показват, че ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна в защита срещу руска атака".

Лапорта е отказал коментар. Бивш морски пехотинец на САЩ, служил в Афганистан, той се присъединява към АП през април 2020 г. след няколко години като репортер на свободна практика. Отразявал е военни въпроси и въпроси на националната сигурност за информационната агенция.

В изявление говорителят на АП Лорън Истън заяви: "Строгите редакционни стандарти и практики на Асошиейтед прес са от решаващо значение за мисията на АП като независима новинарска организация. За да гарантираме, че нашите репортажи са точни, справедливи и основани на факти, ние спазваме и прилагаме тези стандарти, включително относно използването на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, трябва да предприемем необходимите стъпки, за да защитим съдържанието на новинарския репортаж. Не вземаме тези решения с лека ръка, нито пък те се основават на изолирани случаи."

Вътрешните комуникации на АП, до които "Вашингтон Пост" е получил достъп, показват известно объркване и неразбиране по време на подготовката на погрешното съобщение.

Лапорта споделя информацията от американския служител в електронно съобщение около 13:30 ч. местно време. Редакторът веднага попитал дали АП трябва да пусне съобщение за това, "или ще ни трябва потвърждение от друг източник и/или от Полша?".

След допълнително обсъждане, втори редактор е заявил, че "ще гласува" за публикуването на съобщението, като добавил: "Не мога да си представя, че служител на американското разузнаване би сгрешил по този въпрос".

Но човек от Асошиейтед прес, запознат с по-широките разговори около историята през този ден, е заявил, че Лапорта също така е казал на редакторите си, че старши мениджър вече е проверил източника на съобщението на Лапорта - оставяйки впечатлението, че източникът на историята е бил одобрен. Въпреки че този редактор е подписал предишни истории, в които е използван източникът на Лапорта, той не е взел отношение по историята за ракетите.

Истън е заявил, че агенцията не предвижда никакви дисциплинарни наказания за съответните редактори.