Вместо това са се споразумели "безпрецедентно" с Върховния комисариат на ООН за бежанците да изпратят над 16 000 от тях в западни страни.

На останалите мигранти, много от които са кандидати за убежище, ще им бъде позволено да останат в Израел поне още 5 години, се казва в съобщение на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Самият той уточни по телевизията:

"Това е уникално споразумение между Върховния комисар на ООН и държавата Израел за извеждане на 16 250 души в развити страни като Канада, Германия или Италия - такъв ангажимент пое Върховният комисар - за организиране на извеждането и дори за финансирането му", каза израелският премиер по телевизията.

Съдбата на около 37 000 африканци в Израел се превърна в морална дилема за държава, основана като убежище за евреите от преследвания и техен национален дом. Дясното правителство е под натиск от твърдото си ядро избиратели, които са националистически настроени и искат имигрантите да бъдат изгонени, докато други призовават те да бъдат оставени и приети, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

През февруари израелските власти започнаха да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигранти мъже, че разполагат с два месеца да напуснат Израел или рискуват да бъдат вкарани в затвора.

Израелското правителство предложи на мигрантите, повечето от които са от Судан и Еритрея, по 3500 долара и самолетен билет към някоя сигурна дестинация в друга страна от Субсахарска Африка, която според израелски медии е Руанда. Правозащитни организации, които се застъпиха за мигрантите, обаче отстояват тезата, че много от тях са избягали от тормоз и военни конфликти и че депортирането им, било то в родината им, или в друга африканска страна, ще ги изложи на още по-голяма опасност.

Организациите заведоха иск срещу депортацията във върховния съд на Израел, който на 15 март постанови временно изпълнението й да бъде спряно.

Преди това комисариатът беше призовал израелските власти да преосмислят първоначалния си план, заявявайки, че мигрантите, които през последните две години са били прехвърляни в Субсахарска Африка, не са в безопасност и са се озовали по опасните трасета на миграцията към Европа, като някои били подложени на тормоз, изтезания и дори загинали по пътя.

През последните повече от две години, в резултат на построената от израелските власти ограда по границата с Египет, притокът на мигранти от Африка, влизащи незаконно в Израел, почти спря. От 2005 г., докато границата все още беше доста пропусклива, в Израел влязоха общо 64 000 африканци, макар че хиляди от тях впоследствие си тръгнаха.

Междувременно ЕС обяви, че отпуска още 180 млн. евро на Гърция за бежанците.