Европейският комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис, който неотдавна бе на посещение в региона, заяви пред Европейския парламент, че е обезпокоен от разпространяването на епидемията до Мали.

"Това е много, много опасен сигнал", подчерта Стилианидис, който в края на октомври бе определен за координатор на ЕС в борбата с Ебола, предаде АФП, цитирана от БТА.

От новите отпуснати средства от Европейската комисия 12 милиона евро са предназначени за помощ на страните в съседство на засегнатите от Ебола страни да се подготвят за риска от епидемия чрез ранно засичане и мерки за информиране на обществеността.

Мали, подобно на Сенегал и Кот д'Ивоар, е разположен в съседство с центъра на епидемията, който обхваща Сиера Леоне, Либерия и Гвинея.

Международният комитет на Червения кръст обяви, че изпраща екип международни експерти в Мали, които ще помагат на местния Червен кръст при планиране на операции за овладяване на епидемията.

Разположеното в съседство с Гвинея Мали вчера постави под санитарно наблюдение близо 600 души, след като починаха четирима души от петима заразени с Ебола, всичките свързани с дошли от Гвинея мъж и момиченце.

Сред починалите са гвинейски имам и медицинска сестра, които се лекували в столицата Бамако.

Ръководителят на мисията на ООН за спешна реакция на Ебола в Гвинея Марсел Рудасингуа внезапно почина вчера от естествени причини, предаде Ройтерс. Властите на Гвинея подчертаха, че 59-годишният Рудасингуа не е проявявал симптоми на заразяване с Ебола.

Епидемията от Ебола взе най-малко 5165 жертви в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.