"Приятелски огън" е причината за смъртта на петима американски военнослужещи в Южен Афганистан, съобщи Пентагонът, цитиран от БНР.

По данни на Министерството на отбраната, войниците от ИСАФ са попаднали под авиоудар на коалиционните сили в хода на спецоперация.


Това е един от най-сериозните случаи на убийство на военни от приятелски огън в Афганистан през цялата 14-годишна афганистанска война.

По-рано днес многонационалната коалиция в Афганистан съобщи, че петима военнослужещи са убити вероятно от приятелски огън, но не посочи националността на жертвите, нито подробности за атаката.

Местен полицейски източник разкри, че натовски войници са попаднали в засада на талибаните на връщане от операция. Повиканата въздушна подкрепа погрешка ударила техните позиции вместо тези на талибаните.

Мога да потвърдя, че петимата чуждестранни войници са били убити в резултат на бомбардировка от собствените им сили в района Аргандаб”, заяви обаче началникът на полицията в провинция Забул Гулам Сахи, цитиран от АФП и "Фокус".

През юни 2013 г. силите на НАТО завършиха предаването на контрола над сигурността в страната на афганистанските сили и оттогава изпълняват само мисии по обучение и подкрепа, по-специално въздушна.

Според независимия сайт icasualties.org 3444 войници на многонационалните сили в Афганистан са били убити от началото на операциите през 2001 г.

Днес на тържествена церемония в Казанлък България изпрати последния, 27-ми български контингент от състава на ISAF, съобщиха от Министерството на обраната.

Българските военни ще изпълняват задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. В състава на контингента са включени около 360 военнослужещи. От тях 22 са жени.